«Ψήφος εμπιστοσύνης» από Γερμανούς επενδυτές

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από Γερμανούς επενδυτές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:40 Δημιουργία 13/09/21, 16:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την πεποίθησή του ότι θα μεγεθυνθεί περαιτέρω το αποτύπωμα των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων κι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι στο γ’ τρίμηνο, φέτος, υψηλότερος του β’ τριμήνου, εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετούμενος στο δείπνο που παρέθεσε, χθες, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας κατά τη διάρκεια ανοικτού διαλόγου με το κοινό, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπογράμμισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, ενώ από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, στάθηκε στην τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ.

Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαι πεπεισμένος, ότι η Γερμανία θα είναι και φέτος ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα. Στον τομέα της πληροφορικής για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί «κρυφοί πρωταθλητές» στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Είναι χαρακτηριστικό ότι γερμανικές εταιρίες με μακρά παράδοση βλέπουν νέες δυνατότητες στις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε τόσο στα σχέδια γερμανικών επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα όσο και στο ισχυρό τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία το φετινό καλοκαίρι. «Οι γερμανικές επενδύσεις έχουν τη μερίδα του λέοντος στη χώρα μας, οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών γίνονται ολοένα και στενότερες», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέδειξε στην ομιλία του τις πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2021 θα είναι ακόμα καλύτερος του β’ (+16,2% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2020) και, άρα, όπως είπε, «ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 θα ανέλθει στο 5,9%».

«Πρόκειται για ανάπτυξη διατηρήσιμη, καθώς δεν βασίζεται μόνο στην κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις και τις εξαγωγές», υπογράμμισε και στάθηκε παράλληλα στα μεγάλα επιχειρηματικά deals των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ προς 2,1 δις ευρώ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών προς 734 εκατ. Ευρώ, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. «Είναι άλλη μια απόδειξη πως στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η Ελλάδα μετεξελίσσεται από αποδιοπομπαίος τράγος σε χώρα που αξίζει να επενδύσεις γιατί η επένδυσή σου θα αποδειχθεί κερδοφόρα», επισήμανε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι «η Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων. Αναβαθμίζουμε διαρκώς το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνουμε τη γραφειοκρατία και ψηφιοποιούμε το Κράτος, ώστε να δώσουμε ώθηση σε επενδυτικά πλάνα για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τον ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου στη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, το χαρακτήρισε αρωγό «στην κοινή προσπάθεια στήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και στην τόνωση των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και ευρύτερα οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Τσακίρης, αφού τόνισε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο καθίσταται κάθε χρόνο πιο στενή και πιο εποικοδομητική, συμπλήρωσε ότι «φέτος, ανταλλάξαμε σημαντικές ιδέες και απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενώ ακούσαμε προσεκτικά τα πραγματικά μηνύματα της αγοράς. Πλέον προχωράμε, σχεδιάζοντας συγκεκριμένες δράσεις, ειδικά μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο να οδηγήσουμε την επιχειρηματικότητα στο υψηλότερο δυνατό σημείο προς όφελος, τόσο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι στον ανοικτό διάλογο μεταξύ των υπουργών και των συμμετεχόντων στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου κι ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο δείπνο, υπογράμμισε ότι η Γερμανία λογίζεται, παραδοσιακά, στρατηγικός επενδυτικός εταίρος, δεδομένου ότι από το 2001 μέχρι και το 2019, οι καθαρές άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 8,2 δισ. ευρώ κατατάσσοντας την, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων, με μερίδιο 20,5%.

«To Επιμελητήριο λειτουργεί ως επιταχυντής της ανόρθωσης της Ελληνικής Οικονομίας μέσω της αξιοποίησης στενών συνεργασιών μεταξύ της Γερμανικής και Ελληνικής Επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, ενώ δεσμεύθηκε ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την προσπάθεια περαιτέρω σύσφιγξης των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, έχοντας ως κύριο στόχο την ενδυνάμωση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την εντονότερη εξωστρεφή δράση των ελληνικών επιχειρήσεων προς την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Τέλος, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΠΕ της χώρας και το β’ τρίμηνο του 2021 μας γεμίζουν αισιοδοξία… Την ίδια αισιοδοξία αντλούμε, για το 2021 και από την πορεία πολλών εταιριών. Τα δεδομένα όμως παραμένουν πολύ ευαίσθητα και οι δυναμικές ευμετάβλητες. Σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη, η ελληνική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να θωρακιστεί για να μπορέσει να έχει μία ανταγωνιστική παρουσία στη διεθνή σκακιέρα», σημείωσε για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «αστάθμητοι παράγοντες, αποτέλεσμα της πανδημίας, όπως για παράδειγμα η εκθετική αύξηση του κόστους των α’ υλών και των θαλάσσιων μεταφορών, δημιουργούν προκλήσεις για την οικονομία».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Στέφανος Τζιρίτης, αναφερόμενος στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, σημείωσε ότι «παραμένουμε δυναμικός αρωγός της επιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, η ανακύκλωση, η καινοτομία κι οι νέες τεχνολογίες, οι υποδομές, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροδιατροφή κι ο τουρισμός, τομείς στους οποίους η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα έχει πολλά να προσφέρει και κεφαλαιακά, αλλά και σε επίπεδο τεχνογνωσίας».

Σημειώνεται τέλος ότι την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα για 5η συνεχή φορά, προσελκύοντας 290 εκπροσώπους της πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, πραγματοποίησε ο Διευθυντής Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Θεοδωράκης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τις εταιρίες-χορηγούς, που συνέβαλαν στην υλοποίηση της.

Αν σου άρεσε κάνε