Κύμα ανατιμήσεων: Έρχονται μέτρα για το «καλάθι» των νοικοκυριών
Μέτρα που θα λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στα καύσιμα, στα τιμολόγια του ρεύματος κ.ά. και το οποίο ήδη πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο και στα παραγωγικά υπουργεία.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως στο να στηριχθεί το «καλάθι» της νοικοκυράς, ενώ στις σχετικές ανακοινώσεις ενδέχεται να προβεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι υπάρχουν ήδη προτάσεις για να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με «πιλότο» το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Παράλληλα, εξετάζονται τα περιθώρια για κινήσεις και προς την κατεύθυνση της μείωσης της έμμεσης φορολογίας, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ένα μέτρο άμεσου οφέλους για το σύνολο των φορολογουμένων.
Οι ανατιμήσεις καταγράφονται σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες και φτάνουν έως το 73% στην περίπτωση του φυσικού αερίου, αλλά και σε σειρά βασικών τροφίμων, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες και το ψωμί, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση ιδίως των πιο ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν τη μετακύληση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών βάζει και η άνοδος στις τιμές των καυσίμων. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κατέγραψε άνοδο 30% από τον Μάϊο έως και τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον Αύγουστο, με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, λόγω και των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών, που προκαλούν πλέον μετρήσιμες ανατιμήσεις και στην ελληνική αγορά.
Στο οικονομικό επιτελείο είναι δεδομένος ο προβληματισμός για τις ανατιμήσεις- που «εξαερώνουν» τα όποια οφέλη έχουν αποκομίσει οι φορολογούμενοι από τη μείωση των φόρων, των εισφορών και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης- ωστόσο υπάρχει διχογνωμία για τη χρονική διάρκεια του φαινομένου. Αρκετοί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύμηνου κύκλου ανατιμήσεων, αλλά από την άλλη πλευρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρουν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο με ημερομηνία λήξης. Και το αποδίδουν στην πανδημία και σε ειδικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία.