Στα 40 δισ. ο «λογαριασμός» της πανδημίας
Στα 40 δισ. ευρώ ανέρχεται ο «λογαριασμός» της πανδημίας, ενώ για τα θέματα των πυρκαγιών έγινε ένας έκτακτος προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση», σημείωσε ο Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Κυριακής.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει χρήματα για επενδύσεις και αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όχι για τις αποζημιώσεις. Έχουμε τους πόρους να διαχειριστούμε αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με σωφροσύνη», τόνισε ο ίδιος.
«Για το τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου και θεωρώ ότι στη συνέχεια το επενδυτικό κύμα που έχει ξεκινήσει θα κουβαλήσει την οικονομία στο επόμενο διάστημα», είπε.
«Το κύριο βάρος που μας φέρνει η κλιματική κρίση, κομμάτι της οποίας ήταν πιστεύω και οι φετινές πυρκαγιές, θα χρειαστεί σοβαρές επενδύσεις στην πρόληψη. Κάποιες έχουν πλήρως προβλεφθεί, όπως για παράδειγμα ή Πολιτική Προστασία. Σε άλλες θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το χρέος και η πανδημία
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, «το χρέος είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Το κλειδί είναι το ΑΕΠ. Εάν το ΑΕΠ πάει καλύτερα τη φετινή χρονιά, αυτό το χρέος, ο παρονομαστής του, βελτιώνεται σημαντικά. Δηλαδή, το χρέος είναι πιο διαχειρίσιμο».
Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για την πανδημία, αλλά αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. «Η εικόνα είναι σαφώς αρνητική, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μία παγκόσμια πανδημία και δεν ξέρουμε τι έκπληξη θα μας βρει».
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως στον δυτικό κόσμο ο εμβολιασμός προχωράει, ενώ οι χώρες του τρίτου κόσμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διάθεση εμβολίων. Επιπλέον, ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα εάν εμφανιστεί μία ισχυρότερη μετάλλαξη, θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας.
Η φορολογία
«Η φορολογία έχει μειωθεί δραστικά φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», είπε ο κ. Σκυλακάκης. «Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί, έχουμε μικρότερο φόρο εισοδήματος, οι μισθωτοί σε μεγάλο βαθμό έχουν φορολογικές απαλλαγές εάν επλήγησαν. Η οικονομία συνεπώς δεν πάσχει από ρευστότητα».