Στο «κόκκινο» τα κορονοχρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Στο «κόκκινο» τα κορονοχρέη πολιτών και επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:03 Δημιουργία 24/07/21, 00:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο δυσθεώρητο ύψος των 8,5 δισ. ευρώ έχουν ανέλθει τα χρέη των πολιτών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο 2020 έως και σήμερα. Μόνον οι οφειλές προς την εφορία από περίπου 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα ανέρχονται σε 2,26 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, περίπου 900.000 ευρώ είναι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος ποσό ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω των 7 κύκλων της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Παρά τις εκκλήσεις, κυρίως επαγγελματιών από τους χώρους της εστίασης και του λιανεμπορίου, για γενναίο «κούρεμα» των χρεών, η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών προβλέπει την εξόφλησή τους, από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022 (η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου), σε 36 (άτοκες) ή 72 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαγγελματίες προβάλουν δύο ενστάσεις για την εν λόγω ρύθμιση: Πρώτον, ότι είναι από δύσκολο έως απίθανο να μπορέσει ένας μικρομεσαίος να αποπληρώσει τις οφειλές του σε 36 άτοκες δόσεις, οπότε μοιραία θα επιχειρήσει να το πράξει σε περισσότερες, όμως θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο και πιθανόν να μην έχει τη δυνατότητα να αντέξει επιπλέον βάρος. Και δεύτερον, πως με επιχειρήσεις εγκλωβισμένες σε χρέη, μόνον η διαγραφή μέρους των οφειλών αυτών μπορεί να δώσει «ανάσα» στον αγώνα βιωσιμότητας που δίνουν αυτό το διάστημα.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν, χωρίς κανένα «κούρεμα», όλες οι αρρύθμιστες οφειλές για τις οποίες έχουν χορηγηθεί, λόγω πανδημίας, αναστολή είσπραξης και παράταση εφάπαξ καταβολής έως τις 31/12/2021, καθώς και όλες οι βεβαιωθείσες φορολογικές οφειλές της περιόδου Μαρτίου 2020- Ιουλίου 2021 που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες και παρέμειναν αρρύθμιστες έως σήμερα. Παράλληλα, μπορούν να ρυθμιστούν φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2020, όπως και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο 2020 έως σήμερα.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν :

-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου 2020).

-Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία».

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει «Δήλωσης COVID».

-Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για το διάστημα της κρίσης.

Όσον αφορά την επιστροφή των ποσών από τις «επιστρεπτέες προκαταβολές», η αποπληρωμή των οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα πραγματοποιηθεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος του Ιανουαρίου 2022.

Για τα ποσά αυτά, σε αντίθεση με τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, προβλέπεται «κούρεμα», ως εξής: Για τους 3 πρώτους κύκλους των «επιστρεπτέων προκαταβολών» παρέχεται η δυνατότητα «κουρέματος» κατά 30% για τις επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου από 15%- 30% και κατά 50% για μείωση άνω του 30%. Για τους κύκλους 4, 5, 6 και 7, προβλέπεται «κούρεμα» κατά 50% του ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο κράτος. Ενώ, υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του ποσού στα τέλη του τρέχοντος έτους με επιπλέον έκπτωση 15%.

Αν σου άρεσε κάνε