Αφιέρωμα ΝY Times: «Στην Ελλάδα είναι όλα, σχεδόν φυσιολογικά»
Ελλάδα, ήλιο και θάλασσα «μύρισαν» οι σελίδες των New York Times, μετά από ένα μακροσκελές και εξαιρετικά κολακευτικό αφιέρωμα για το τουριστικό «στοίχημα» που φαίνεται να κέρδισε η χώρα μας.
«Άρωμα Ελλάδας» από Πλάκα, Μοναστηράκι, προτομές του Διονύσου, τα χαρακτηριστικά μας «μάτια» - φυλαχτά από το κακό, μαγνητάκια, σανδάλια, αποξηραμένα βότανα και τσάι του βουνού, μαγαζιά, φωνές και χαρά, μεταφέρει το αμερικανικό μέσο σε όλο τον κόσμο.
«Στις 14 Μαΐου, η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πόρτες της σε εμβολιασμένους και Covid-αρνητικούς επισκέπτες από μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα έκανε ένα άλμα μπροστά σε επίπεδο Ε.Ε., σε μια εποχή που τα κρούσματα κορονοϊού παρέμειναν υψηλά και περισσότερα από τα τρία τέταρτα του ελληνικού πληθυσμού ήταν ακόμη μη εμβολιασμένα. Ήταν ένα ρίσκο που η Ελλάδα δεν μπορούσε να μην πάρει, αφού είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται 8,2% το 2020. Η χώρα καλωσόρισε μόλις 7,4 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, σε σύγκριση με 34 εκατομμύρια το 2019, όταν τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσώπευαν περισσότερα από 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Είναι πέρα από το να 'θέλεις'. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους να επιστρέψουν. Η οικονομία το χρειάζεται και επιστρέφοντας στη δουλειά, νιώθεις σαν να κάνεις κάτι. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους, ακόμη και τους κακούς, φτιάχνει τη μέρα μου, είπε η Χαρά Λιανού, μια Αθηναία με βαμμένα λιλά μαλλιά και ταιριαστά ακρυλικά που σερβίρει καφέ στο Καφενείο 111 στο Μοναστηράκι», συνεχίζει το άρθρο.
«Και όμως, παρά τους περιορισμούς, το ελληνικό στοίχημα φαίνεται να αποδίδει. Ένα μήνα μετά την επανέναρξη, τα περιστατικά κοραναϊού στη χώρα έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών συνεχίζει να αυξάνεται - ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αεροπορικές εταιρείες όπως η American και η United προσφέρουν περισσότερες απευθείας καθημερινές πτήσεις στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή», τονίζει.
«Μίλησα με έναν από τους φίλους μου αμέσως πριν έρθω, και ... είσαι το τέταρτο άτομο που θα πάει στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; " είπε η Μέλισσα Παππάς, μια Νεοϋορκέζα που επισκέπτεται την Ακρόπολη με τον πατέρα και την αδερφή της», αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήμασταν σε θέση να φτάσουμε. Είναι η τέλεια στιγμή. Νιώσαμε απόλυτα ασφαλείς.», σχολιάζει ενθουσιασμένη η Άλα Ουίλσον, διευθύντρια Μάρκετινγκ, που επισκέφθηκε την Ελλάδα με το σύζυγό της.
«Επισκέφθηκα ένα εστιατόριο σε ταράτσα του Ρουφ: 'Είναι καταπληκτικό - είμαστε γεμάτοι' είπε η σεφ Αργυρώ Κουτσού. 'Πιστεύαμε οτι θα πηγαίναμε καλά, αλλά όχι τόσο σύντομα. Ανησυχούσαμε ότι οι άνθρωποι θα ήταν μουδιασμένοι, αλλά ήταν ακριβώς το αντίθετο. Τις πρώτες μέρες, οι φίλοι που συναντιόντουσαν δεν θα αγγιζόντουσαν. Αλλά μετά από τρεις εβδομάδες, καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται, οι άνθρωποι ανοίχτηκαν πολύ».
«Θα ζωγραφίσω και θα φτιάξω κεραμικά και θα κολυμπήσω και θα φάω», είπε η Κάρολιν Νίκολς, συνταξιούχος κοσμετολόγος και καλλιτέχνης από τη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, απολαμβάνοντας ένα μπουκάλι κρασί με τους φίλους της στο καράβι προς Αμοργό.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί πολλές μαρτυρίες Αμερικανών και άλλων τουριστών που ήρθαν διστακτικά στην Ελλάδα και αντιμετώπισαν μια κατάσταση πολύ καλύτερη από ό,τι ανέμεναν, εκφράζοντας ένα μείγμα ανακούφισης και ικανοποίησης από την επίσκεψή τους στη χώρα.
Το ιδιαιτέρως κολακευτικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα και τον τουρισμό της κάνει εκτενή αναφορά και στο άνοιγμα της Εθνικής Πινακοθήκης, τα φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τις πολιτιστικές δομές στην πρωτεύουσα κλπ.
Ακόμη και αν όπως αναφέρει, «είναι άγνωστο αν τα ετήσια πανηγύρια των νησιών επιστρέψουν φέτος, το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι στο χέρι όποιου θέλει πλέον να το απολαύσει».