Πόσο «αντέχει» η παγκόσμια οικονομία το στέλεχος «Δέλτα»;
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, με αξιωματούχους και στελέχη από όλον τον κόσμο να τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις, που θα έχει στην οικονομία μια πιθανή ευρεία εξάπλωσή της.
Την αρχή έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε πως «η εύθραυστη ανάκαμψη αντιμετωπίζει αρκετές αβεβαιότητες λόγω των παραλλαγών του ιού».
Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ συμπλήρωσε πως «η βελτιούμενη οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης έχει μειώσει το ενδεχόμενο μεγάλων αρνητικών εξελίξεων για το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ακόμη, η Γαλλίδα αξιωματούχος τόνισε πως «πρέπει να αποτρέψουμε το συνδυασμό υψηλών χρεών των επιχειρήσεων και αδύναμων κερδών να οδηγήσει σε χρεοκοπίες, ειδικότερα στους κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο οικονομία από την πανδημία».
Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες η μετάλλαξη Δέλτα θεωρείται αυτή τη στιγμή υπεύθυνη για το 20% των νέων μολύνσεων, με τον επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις αλλεργίες και τις μολυσματικές ασθένειες, Άντονι Φάουτσι να δηλώνει πως «η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια μας να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο»
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν αυτές τις προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα ακόμη lockdown, το οποίο θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τις αντοχές της ήδη χειμαζόμενης αμερικανικής οικονομίας.
Από την πλευρά της, η HSBC εμφανίζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της, τονίζοντας μεν την πιθανότητα καθυστέρησης της ανάκαμψης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, υποστηρίζοντας όμως παράλληλα πως είναι απίθανο να καταστρέψει την ανάκαμψη, δεδομένων των εμβολίων και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Αντίθετα, πολύ πιο γλαφυρός ήταν ο Ινδός επιχειρηματίας Rahul Bajaj, ο οποίος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως CEO της μεγαλύτερης ινδικής βιομηχανίας οχημάτων ανέλυσε πως ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό για την οικονομία: «Ένα ακόμη τόσο σοβαρό πλήγμα τη στιγμή που η οικονομία προσπαθεί κάπως να ορθοποδήσει θα είναι καίριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε μια επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ανέφερε πως τα lockdown μέχρι στιγμής, αλλά και κάποιο πιθανό προσεχές, δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην οικονομία όπως άλλα σοκ του παρελθόντος. « Αυτό συμβαίνει γιατί το lockdown επηρεάζει και την προσφορά αλλά και τη ζήτηση στην οικονομία. Το γεγονός ότι το κράτος στήριξε οικονομικά τους μισθούς πολλών ανθρώπων και βοήθησε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του lockdown σημαίνει ότι η οικονομία θα μπορέσει να επανέλθει γρηγορότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις χώρες η οικονομία των οποίων βασίζεται στον τουρισμό, όμως, όπως η δική μας η ανησυχία δεν μπορεί παρά να είναι έντονη. Αυτή ακριβώς η ανησυχία εκφράστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε συνέντευξη του στο Open όπου δήλωσε: «έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά».
Πράγματι οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες της μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς πιθανοί νέοι περιορισμοί στις τουριστικές μετακινήσεις μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα.