«Καμπανάκι» για οικονομική «βόμβα» αν υπάρξει πισωγύρισμα
«Καμπανάκι» για τραγικές οικονομικές συνέπειες, σε περίπτωση που ο χειμώνας μας βρει με νέα έξαρση της πανδημίας, χτύπησε ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας στις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου για τον νέο τρόπο λειτουργίας εστίασης και ψυχαγωγίας, με τους σχετικούς χώρους να χωρίζονται σε covid free και μεικτούς.
«Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Open.
Απευθυνόμενους σε επιχειρηματίες με νυχτερινά κέντρα εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους, ο ίδιος ρώτησε: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζεις σε μας, να πεις σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα» και συμπλήρωσε: «Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα».
Ο υπουργός επεσήμανε πως αντιλαμβάνεται την κριτική, ωστόσο δεν έχει καταλάβει ποια είναι η αντιπρόταση από όσους αντιδρούν. «Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή ταυτόχρονα, το κράτος δίνει ένα εμβόλιο δωρεάν και κάνεις τα κουμάντα σου στη ζωή. Αν δεν θες εμβόλιο, κάνε rapid test» ανέφερε.
«Ο εμβολιασμένος κινδυνεύει λιγότερο. Η πολιτεία ρυθμίζει τα της ανθρώπινης κυκλοφορίας και κανονικότητας. Να μην υπήρχε καμία διάκριση, ούτε ιός, ούτε πόλεμος» υπογράμμισε επιπλέον ο υπουργός και παράλληλα, σημείωσε πως ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει την επιλογή του.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα φτάσουμε το 50 με 60% εμβολιασμών στο τέλους του καλοκαιριού, τονίζοντας ωστόσο «θέλει πάνω από 75%».
Σε επιφυλακή για το στέλεχος «Δέλτα»
Την ίδια ώρα, βαθαίνει η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορoνοϊού, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας.
Ο μεγάλος «άγνωστος» ως προς την ανάπτυξη ήταν έως τώρα ο τουρισμός και πλέον εκφράζεται φόβος για τις επιπτώσεις στα τουριστικά έσοδα και κατ’ επέκταση στο σύνολο της οικονομίας από την κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης έως το τέλος του καλοκαιριού και την έλευση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Στο Οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η πορεία του τουρισμού υπόκειται κατά πρωτεύοντα λόγο στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων (όπως η μετάλλαξη Δέλτα και οι αρνητικές εξελίξεις με τις αφίξεις Βρετανών τουριστών).
Πέρυσι, εισέρευσαν έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019, ενώ για εφέτος η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα έσοδα μπορούν να προσεγγίσουν τα 8 δισ. ευρώ, και στο υπουργείο Οικονομικών απεύχονται μια επί τα χείρω αναθεώρηση του εισπρακτικού στόχου.
Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι όπως έχει επισημάνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 έχει στηριχθεί στη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων. Ενώ, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2022- 2025 αναφέρεται με σαφήνεια ότι οι εξωγενείς κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν, αφενός, μία μεγαλύτερη επιμονή της πανδημίας (μεταλλάξεις, νέα έξαρση)- η οποία θα ανέβαλε εκ νέου την ανάκαμψη προς το 2022- και, αφετέρου, μεγαλύτερες ασυμμετρίες στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών μεταξύ χωρών, σε συνάρτηση με την έκθεση στον τουρισμό.
Παράλληλα, δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο λογαριασμός του Δημοσίου για μέτρα στήριξης έως τώρα «βαθαίνει» κατά 8,3 δισ. ευρώ, προκαλώντας κλυδωνισμούς στον προϋπολογισμό. Εάν το φθινόπωρο ή νωρίτερα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για τοπικά lockdown και πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες, γίνεται αντιληπτό ότι ο λογαριασμός θα αυξηθεί κατακόρυφα και η «τρύπα» στον προϋπολογισμό θα μεγαλώσει.