Αρ. Πελώνη: Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν ταχεία ανάκαμψη
Αναφερόμενη στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Pαρά την εμφάνιση αριθμού κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης και στον τόπο μας, η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς μειώνεται, τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των νοσηλευόμενων.
Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε και ισχύει από σήμερα άρση του χρονικού περιορισμού της κυκλοφορίας.
Αποφασίστηκε, επίσης, η εξαίρεση των εργαζομένων, καθώς και των αθλουμένων σε γυμναστήρια που έχουν πλήρως εμβολιαστεί από την υποχρέωση διενέργειας self test.
Παράλληλα, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση στα 10 αντί 6, του ανώτατου ορίου ατόμων ανά τραπέζι».
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η οικονομική κατάσταση στον τόπο μας διαμορφώνεται καλύτερα απ' ό,τι προέβλεπαν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τα νέα δεδομένα προεξοφλούν ταχεία ανάκαμψη. Επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα ότι:
-Η χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, έχει καταγράψει την τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε όρους Α.Ε.Π..
-Η βιομηχανική παραγωγή κινείται ανοδικά.
-Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.
-Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.
-Οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί μέσα στην υγειονομική κρίση κατά 23 δισ. ευρώ.
-Τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, κατά 24%.
-Τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου είναι αρνητικά, ενώ στα πενταετή και δεκαετή ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.
Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο 2021 και το 2022, την επικείμενη έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, θέτουν τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη τετραετία και διαμορφώνουν συνθήκες για ένα εντελώς διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Με αυτά τα δεδομένα, καταρτίστηκε ήδη και κατατέθηκε στη Βουλή νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο οποίο προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος στο 3,6%, για το 2022 στο 6,2%, και για τα επόμενα χρόνια στο 4% κατά μέσο όρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ