Ακίνητα: Τι αλλάζει σε αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ
Επιπτώσεις τύπου ντόμινο σε πλειάδα φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα, θα επιφέρουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα προβεί σε ανακοινώσεις για το νέο αντικειμενικό σύστημα και τον ΕΝΦΙΑ και το μεγάλο «στοίχημα» για τους φορολογούμενους έγκειται στο εάν πρέπει να προχωρήσουν έως το τέλος του έτους σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά. των ακινήτων, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν επιβαρύνσεις.
Μια από τις παρενέργειες από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αφορά και στις τεκμήρια που προσδιορίζονται από την εφορία για τη χρήση των ακινήτων. Πρόκειται για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιόχρηση, όσο και τη δωρεάν παραχώρηση των ακινήτων.
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος, υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνεια της, ως εξής:
-Μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων, 40 ευρώ ανά τ.μ.
-Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ., 65 ευρώ ανά τ.μ.
-Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριων χώρων, 110 ευρώ ανά τ.μ.
-Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ., 200 ευρώ ανά τ.μ.
-Από 301 τ.μ. και άνω κύριων χώρων, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα αυτά τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.
Για τις μονοκατοικίες, τα ποσά λαμβάνονται υπ’ όψη αυξημένα κατά 20%. Ενώ, για τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα ποσά των τεκμηρίων είναι μειωμένα κατά 50%. Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών είτε τα νοικιάζουν είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.
Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό ενός συντελεστή 3% με την τελική αντικειμενική αξία του ακινήτου (την αξία που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής τιμής ζώνης ανά τ.μ. επί τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας και επί μια σειρά ειδικών συντελεστών που αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου). Συνεπώς, όποια μεταβολή έχει επέλθει στην αντικειμενική τιμή ζώνης κάθε περιοχής (αύξηση ή μείωση) επηρεάζει ανάλογα (με αύξηση ή μείωση) και το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Επίσης, το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου θεωρείται εισόδημα από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και φορολογείται με 15% για το τμήμα έως το επίπεδο των 12.000 ευρώ, με 35% για το τμήμα πάνω από τις 12.000 ευρώ και έως τις 35.000 ευρώ και με 45% στο τμήμα πάνω από τις 35.000 ευρώ. Παράλληλα, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα υπόκειται και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%- 10%, εφόσον υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, ή εφόσον το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Από την επιβολή φόρου εισοδήματος 15%- 45% και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2,2%- 10% εξαιρείται μόνον το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση πρώτης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από τους γονείς προς τα τέκνα ή από τα τέκνα προς τους γονείς.
Σημειώνεται ότι, με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Σε 133 ζώνες από τις νέες εντάξεις θα υπάρξει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, σημαντική αύξηση των τιμών κατά 40%, προκειμένου οι αντικειμενικές αξίες να προσεγγίσουν τις αγοραίες της κτηματαγοράς.