Ιστορική συμφωνία των G7 για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Ιστορική συμφωνία των G7 για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:13 Δημιουργία 05/06/21, 14:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, κατέληξε η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

«Μετά από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να είναι προσαρμοσμένο στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», είπε ο κ. Σούνακ.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι G7 συμφώνησαν σε μίνιμουμ επιχειρηματικό φόρο 15% -με τις εταιρείες Amazon, Google και άλλους γίγαντες του διαδικτύου, να επηρεάζονται άμεσα.

Η εν λόγω απόφαση θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα δουν νέα έσοδα στα ταμεία τους σε μια περίοδο που ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Η συμφωνία (από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία) θα ασκήσει πίεση και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο, ενώ σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα συνεδριάζει η G20.

Η συμφωνία στοχεύει στον τερματισμό μιας δεκαετούς «κούρσας προς το ναδίρ» κατά την οποία οι χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν τις μεγάλες πολυεθνικές με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές, γεγονός που κόστισε στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, η έλλειψη των οποίων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τώρα που χρειάζονται επειγόντως τα κεφάλαια για να πληρωθεί το τεράστιο κόστος στήριξης των οικονομιών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Βάσει αντίγραφου της τελικής συμφωνίας που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να κινηθούν προς την κατεύθυνση να υποχρεώσουν τις εταιρείες να δηλώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με ένα πιο τυποποιημένο και συγκρίσιμο τρόπο, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αποφασίσουν πιο εύκολα εάν θα τις χρηματοδοτήσουν.

Αν σου άρεσε κάνε