'Υφεση 2,3% παρά το lockdown
Σε ύφεση της τάξης του 2,3% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο εφέτος, με το ΑΕΠ να ανέρχεται σε 44,425 δισ. ευρώ.
Η μείωση αυτή του ΑΕΠ χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «ηπιότερη σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown λόγω της πανδημίας».
Ο υπουργός δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος πως «η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή και φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα».
Σύμφωνα, επίσης, με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020 υπήρξε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%.
Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% οφείλεται στα εξής:
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 2,4%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 4,9%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω και των μέτρων στήριξης, αυξήθηκε 4,9%.
-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 8,6%.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 13,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 38,7%).
-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 9,2%).
Μεταξύ α’ τριμήνου εφέτος και δ’ τριμήνου πέρυσι, υπήρξαν οι εξής μεταβολές:
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,6%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,2%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,8%.
-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 3%.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 4% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,2%).
-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2% (οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,3%).