ΣΕΒ: Το μέλλον της εργασίας στην εποχή της τεχνολογίας

ΣΕΒ: Το μέλλον της εργασίας στην εποχή της τεχνολογίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:00 Δημιουργία 27/05/21, 14:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η εφαρμογή των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού φέρνει νέα επαγγέλματα, δεξιότητες και τρόπο δουλειάς που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διατήρηση της τηλεργασίας και μετά το τέλος της πανδημίας, αναφέρει ο ΣΕΒ σε έκθεση για το μέλλον της εργασίας.

«Οι τεχνολογίες μετασχηματίζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και το περιεχόμενο πολλών επαγγελμάτων. Κάποια επαγγέλματα θα αυτοματοποιηθούν, ενώ κάποια άλλα, ίσως και άγνωστα ακόμα, θα εισέλθουν στην εργασιακή πραγματικότητα. Παράλληλα, η έννοια του χώρου της εργασίας διευρύνεται, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη δεν καθιστά πλέον απαραίτητη τη φυσική παρουσία σε αυτό που ονομάζουμε «περιβάλλον γραφείου», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η τηλεργασία, η εξ αποστάσεως πραγματοποίηση μιας σειράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η απομακρυσμένη πρόσβαση στα λειτουργικά συστήματα των επιχειρήσεων και η επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών έχουν προσδώσει στον χώρο εργασίας μια ψηφιακή διάσταση, πέραν της φυσικής. Στην Ελλάδα το ποσοστό των απασχολουμένων που εργάζονται συνήθως εξ αποστάσεως αυξήθηκε από 1,9% το 2019, σε 7% το 2020.

«Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να προσφέρει οφέλη στις επιχειρήσεις, όπως αύξηση της παραγωγικότητας έως και 50%, μείωση λειτουργικών εξόδων (προμήθειες, συντήρηση γραφείων, αναλώσιμα) και προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών. Οι εργαζόμενοι εξοικονομούν χρόνο και έξοδα μετακίνησης και μπορούν να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικού και εργασιακού βίου.Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, διαπιστώνοντας τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας, πιθανώς να επιδιώξουν τη διατήρησή της, ακόμη και όταν είναι δυνατή η φυσική παρουσία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας. Αυτό ήδη αποτυπώνεται σε αρκετές έρευνες που διεξάγονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μία από αυτές, σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι αξιολογούν ικανοποιητική ή πολύ ικανοποιητική την εξ αποστάσεως εργασία και δηλώνουν θετικοί ή πολύ θετικοί στην καθιέρωσή της», σημειώνει ο Σύνδεσμος. Πλέον, πολλοί οργανισμοί επανασχεδιάζουν τους εργασιακούς τους χώρους, μεταβαίνοντας από την παραδοσιακή χωροθέτηση εντός των εγκαταστάσεών τους σε πιο ευέλικτες μορφές, βάσει των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών.

Τέλος ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι επαγγέλματα, όπως οι αναλυτές δεδομένων (Data Analyst and Scientist), οι ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης (AI Specialists), μηχανικής μάθησης (Machine Learning Specialists), μαζικών δεδομένων (Big Data Specialists), ψηφιακού μάρκετινγκ και στρατηγικής (Digital Marketing and Strategy Specialists) και ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital Transformation Specialists), καθώς και οι μηχανικοί ρομποτικής (Robotics Engineers) και FinTech (FinTech Engineers) είναι επαγγέλματα, τα οποία δεν υπήρχαν λίγα χρόνια πριν. «Τα επαγγέλματα αυτά, αλλά και πολλά άλλα νέα, περιλαμβάνονται σε λίστες με τα πλέον αναπτυσσόμενα επαγγέλματα, στα οποία αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας στο μέλλον». Στον αντίποδα, «Το 14% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολείται σε θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από τον αυτοματισμό, ενώ το 40% σε θέσεις εργασίας που θα μετασχηματισθούν σημαντικά και το 34% σε θέσεις εργασίας που θα υποστούν αλλαγές εξαιτίας του αυτοματισμού».

Αν σου άρεσε κάνε