Ποιοι προστίθενται στη λίστα απαλλαγής από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος

Ποιοι προστίθενται στη λίστα απαλλαγής από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:09 Δημιουργία 27/05/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι νέες κατηγορίες που εντάσσονται στη λίστα με άλλες 11 περιπτώσεις, που απαλλάσσονται από τη σχετική υποχρέωση

Και οι αγρότες κανονικού καθεστώτος- παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές προστέθηκαν στον κατάλογο όλων όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

Είχε προηγηθεί, επίσης με απόφαση της ΑΑΔΕ, η απαλλαγή, και για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Οι νέες κατηγορίες εντάσσονται στη λίστα με άλλες 11 περιπτώσεις που απαλλάσσονται από τη σχετική υποχρέωση.

Πρόκειται για:

-Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

-Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

-Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

-Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

-Τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

-Τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων.

-Τους αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

-Τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

-Τους σχολικούς συνεταιρισμούς.

-Τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

-Τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Από την άλλη πλευρά, για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:

-400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

-500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Επίσης, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

-800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

-1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

-650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

-600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Για την ιστορία, το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011, μαζί με την έκτακτη εισφορά. Η αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, οδήγησε την τότε κυβέρνηση να επιβάλλει οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και σε όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα. Πέρυσι, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανήλθαν σε 480 εκατ. ευρώ και αντλήθηκαν από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα με το ύψος του εισοδήματός τους.

Αν σου άρεσε κάνε