Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid: «Σύμμαχος» για ανοιχτά σύνορα
Η ΕΕ επικύρωσε την σχετική απόφαση κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για εύκολα και χωρίς κινδύνους ταξίδια μετά από πολλούς μήνες
Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid αποτελεί πλέον και επίσημα το νέο «όπλο» της ΕΕ κατά της πανδημίας και το «σύμμαχο» για τα ανοιχτά σύνορα, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.
Η ΕΕ επικύρωσε την σχετική απόφαση κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για εύκολα και χωρίς κινδύνους ταξίδια μετά από πολλούς μήνες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, οποίος πρωτοστάτησε για την υιοθέτηση από την ΕΕ του πιστοποιητικού Covid, δεν έκρυψε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του έκτακτου συμβουλίου, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα βοηθήσει αποφασιστικά και τον ευρωπαϊκό νότο και τον ευρωπαϊκό βορά.
Σε συζήτηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το τέλος της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.
Ο ίδιος μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. «Είναι βάση δεδομένων», συνέχισε, προσθέτοντας πως «ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πως υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει» και πως «το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. Το βέβαιο είναι, ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες.
Δήλωσε ικανοποιημένος από το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ είπε πως είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβόλια εγκρίνονται. Αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών είπε ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.
Επίσης, σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε - απευθυνόμενος κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας - ότι ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρόσθεσε: «Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες λένε για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια».