«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για «εύθραυστη ανάκαμψη» αλλά και δέσμευση για στήριξη
«Η δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είμαστε δεσμευμένοι να το παρέχουμε αυτό μέσω των μέτρων, όπως το PEPP που ανακοινώσαμε τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022», σημείωσε
Προειδοποιητικό μήνυμα για «εύθραυστη ανάκαμψη» έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευση της Τράπεζας για στήριξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ θεωρεί ότι είμαστε σε διαδικασία ανάκαμψης και το 2022 θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019. «Η ανάκαμψη όμως είναι εύθραυστη και θα αφήσει «πληγές». Τα συντονισμένα μέτρα, δημοσιονομικά και νομισματικά, στήριξαν την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι πιστεύει πως τα μεγέθη του 2021 θα δούμε να αυξάνουν, αλλά αυτό οφείλεται σε προσωρινούς λόγους και η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα υποχωρήσει. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι θα παραμείνουν στα αυξημένα μεγέθη», είπε η ίδια.
Η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή ως προς τα κόκκινα δάνεια. «Θα δούμε περισσότερες πτωχεύσεις», δήλωσε.
«Παρακολουθούμε στενά την πορεία των αποδόσεων και τον Ιούνιο θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση, δήλωσε. Η δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είμαστε δεσμευμένοι να το παρέχουμε αυτό μέσω των μέτρων, όπως το PEPP που ανακοινώσαμε τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνθήκες», τόνισε.
«Υπάρχει πρόοδος στον τομέα της ανάκαμψης αλλά υπάρχουν και προσκλήσεις», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πασκάλ Ντόναχιου. Θα συνεχίσουμε με πολιτικές που στηρίζουν την οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής του οργάνου, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών που βοηθά στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι μετά την ύφεση πέρυσι και φέτος το πρώτο τρίμηνο αναμένεται ριμπάουντ το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς αλλά και το 2022. Παραδέχτηκε ότι στην πορεία θα υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ κλάδων, πολιτών και κρατών-μελών και αναφέρθηκε σε προγράμματα στήριξης όπως το Sure που στήριξε εκατομμύρια εργαζόμενους.
Δεν πρέπει να αποσυρθεί βιαστικά η στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών. Πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά η μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης. Δεν επιζητούμε να επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019, αλλά να χτίσουμε μια σταθερή ανάπτυξη, συμπλήρωσε, κάνοντας αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εκανε δε έκκληση στις πέντε χώρες που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τα εθνικά σχέδια να το κάνουν. Στόχος είναι οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.