Νέα ευκαιρία επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις
Ποιοι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα επανένταξης
Μια νέα ευκαιρία για την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο να έχουν όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και ταυτόχρονα απώλεσαν τη ρύθμιση, καθώς δεν αξιοποίησαν την τελευταία προθεσμία έως τις 29 Απριλίου που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Έχοντας απορρίψει το «κούρεμα», στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνουν πως στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης οφειλών που σχεδιάζει η κυβέρνηση «εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν ξανά οι πολίτες που την έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη». Εξηγούν, παράλληλα, ότι σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δυνατότητα επανένταξης στις προαναφερθείσες ρυθμίσεις θα έχουν όσοι οφειλέτες, είτε μεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης αλλά υπέβαλαν αίτηση επανένταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 (όταν η σχετική νομοθετική ρύθμιση προέβλεπε ότι η αίτηση έπρεπε να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020) είτε δεν υπέβαλαν αίτηση επανένταξης ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για την επανένταξη θα είναι η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης συγκεκριμένου μήνα που θα οριστεί από το υπουργείο, ανάλογα με την ημερομηνία επανέναρξης της ρύθμισης.
Ειδικότερα, εξετάζεται να επανενταχθούν στις 100- 120 δόσεις:
-Οι οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης, όπως διαπιστώνεται μετά από έλεγχο που διενεργείται από την αρμόδια εφορία, και οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Στην περίπτωση αυτή, οι οφειλέτες δεν υποχρεούνται να υποβάλουν νέα αίτηση.
-Οι οφειλέτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις επανένταξης έως το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά δεν υπέβαλαν την αίτηση επανένταξης, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΥ/Ελεγκτικό Κέντρο/Ε.Μ.ΕΙΣ.) έως και τις 29 Απριλίου, και:
α) είτε η προθεσμία καταβολής της δόσης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 έχει παραταθεί,
β) είτε έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον τη δόση του Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2021.
Χωρίς τη συνδρομή αυτών των προϋποθέσεων εξόφλησης ή παράτασης καταβολής των προαναφερόμενων δόσεων, οι οφειλέτες δεν δύνανται να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100- 120 δόσεων.
Όσοι ζητήσουν επανένταξη θα δηλώνουν στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, ότι:
α) είναι πληγέντες από την πανδημία, δηλαδή ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις, και
β) ότι απώλεσαν ρύθμιση του ν. 4321/2015 ή/και του ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου έως και Νοεμβρίου 2020, και
γ) έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
Οι πληγέντες φορολογούμενοι οφείλουν, για να μην χάσουν ξανά τη ρύθμιση, να έχουν υπόψη τους ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων του ν. 4321/2015 χάνεται:
-Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
-Εάν δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και έως την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση τής προθεσμίας υποβολής τους.
-Εάν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 με εσφαλμένες βεβαιώσεις.
-Εάν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου 4321/2015, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
Παράλληλα, η ρύθμιση των 120 δόσεων του ν. 4611/2019 χάνεται:
-Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για ρύθμιση με τον ν. 4611/2019.
-Εάν ο δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και έως την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
-Εάν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου 4611/2019 εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
-Εάν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή. Ως «υποτροπή» νοείται η διαπίστωση με την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου εκ νέου διάπραξης οποιασδήποτε παράβασης.
Σημειώνεται ότι, όσοι τελικά δεν μπορέσουν να επανενταχθούν, έχουν το δικαίωμα να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση και να ρυθμίσουν την αποπληρωμή των χρεών τους (του τμήματος που απομένει) σε 24 ή σε 48 δόσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Οι 24 δόσεις αφορούν σε τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, και οι 48 δόσεις αφορούν σε έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.