Τα τρία «κλειδιά» για επιστροφή στην ανάπτυξη
Ποιοι οι τρεις παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επάνοδο του ΑΕΠ σε ανοδική τροχιά - Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν - Η αγωνία για την «επόμενη μέρα» μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης
Με το βλέμμα στραμμένο στο γ’ τρίμηνο του έτους είναι εκ των πραγμάτων το οικονομικό επιτελείο, προσδοκώντας σε επιστροφή στην ανάπτυξη, συγκριτικά βεβαίως με την ύφεση στο αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τρία θεωρούνται ως «κλειδιά» για την επάνοδο του ΑΕΠ σε ανοδική τροχιά. Η τουριστική κίνηση, η έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι ιδιωτικές καταθέσεις ύψους 21- 22 δισ. ευρώ που λογικά θα αρχίσουν σταδιακά να καταναλώνονται, ειδικά μετά το άνοιγμα της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων.
Για τον τουρισμό, οι αρμόδιοι παράγοντες ευελπιστούν ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από τον Ιούνιο και μετά, όπως για παράδειγμα με τη Βρετανία που θα επανεξετάσει τον «χρωματισμό» της χώρας μας.
Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, παράλληλα, εκτιμάται ότι θα «επιταχύνουν» το ΑΕΠ κατά 3,1% το 2021, με την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Το «κλειδί» είναι η έγκαιρη απορρόφηση αυτών των πόρων και η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των επενδυτικών έργων, αλλά ταυτόχρονα και ο χρόνος επανόδου των σημαντικότερων τομέων της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η εξέλιξη των προβλέψεων θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο απόσυρσης των μέτρων στήριξης και η αγωνία που υπάρχει είναι πώς θα είναι η «επόμενη ημέρα» για τις επιχειρήσεις μετά την άρση αυτών των μέτρων και πώς θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, ελλοχεύουν επιπλέον κίνδυνοι, όπως τουλάχιστον επεσήμανε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεσή του που συνόδευσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Αυτοί αφορούν στα εξής:
-Την παράταση της πανδημίας, με καθυστέρηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων ή ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.
-Την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος ανάκαμψης.
-Τους αδύναμους ισολογισμούς των τραπεζών, που ίσως δεν επιτρέψουν την ομαλή ροή πόρων στην οικονομία.
-Την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να ανταποκριθεί σε επενδύσεις σε καινοτόμους τομείς.
Την ίδια ώρα αναμένεται με ενδιαφέρον και η συνάντηση σήμερα το απόγευμα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Θεωρείται βέβαιο ότι πίσω από τις κάμερες, ο κ. Ρέγκλινγκ θα επιμείνει στον καθοριστικό ρόλο των μεταρρυθμίσεων που θα συντηρήσουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα και αναμένεται να προβεί σε συστάσεις για συνετή δημοσιονομική ευελιξία το 2022. Πεποίθηση του ESM είναι πως η τόνωση της ανάκαμψης θα πρέπει να γίνει με προσοχή, και ότι μετά τον κορονοϊό πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικό συμμάζεμα, καθώς θα πρέπει να γίνει σταδιακή επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 για να μειωθεί το χρέος. Άλλωστε, ο ΕSΜ μαζί με τον EFSF είναι με διαφορά οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας πάνω από το 50% του δημοσίου χρέους.
Φυσικά, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και σε τρία «αγαπημένα» σε αυτόν θέματα: την ταχύτατη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, την ενεργοποίηση του πτωχευτικού νόμου από την 1η Ιουνίου και για τα φυσικά πρόσωπα, και τη διατήρηση των ρυθμών μείωσης των «κόκκινων» δανείων.