Φορολογικές δηλώσεις: Οι δύο «παγίδες» στα τεκμήρια
Μέχρι τις 20 Μαϊου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς έως τις 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι και φέτος προσεκτικοί σε δύο «παγίδες» τεκμηρίων.
Πρόκειται για το θέμα της φιλοξενίας και την παραχώρηση κατοικίας, όπως και για αυτό των δηλώσεων από τους έγγαμους.
Ειδικότερα, στην παραχώρηση κατοικίας και τη φιλοξενία ελλοχεύει ο κίνδυνος φορολόγησης με το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης. Για παράδειγμα, εάν το πρόσωπο που φιλοξενεί υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να συμπεριληφθεί στους φιλοξενούμενους το πρόσωπο που φιλοξενείται. Το ίδιο ισχύει για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα σημεία:
-Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία τής οικογένειας, δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς. Τα τέκνα δεν δηλώνονται από τους γονείς ως «φιλοξενούμενα», αλλά ως «εξαρτώμενα που συνοικούν με την οικογένεια».
-Οι γονείς που φιλοξενούνται στην κατοικία των τέκνων τους δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο διαβίωσης, με το οποίο επιβαρύνονται αποκλειστικά τα τέκνα που ιδιοκατοικούν. Οι γονείς πρέπει να δηλωθούν από τα τέκνα ως «φιλοξενούμενοι», εκτός εάν τα ετήσια εισοδήματα κάθε γονέα είναι μικρότερα ή ίσα των 3.000 ευρώ, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθούν ως «εξαρτώμενα μέλη».
-Στην περίπτωση που αυτός που φιλοξενείται είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης εισοδήματος, πρέπει να συμπληρώσει την ένδειξη «φιλοξενία». Η συγκεκριμένη περίπτωση αυτή δεν αφορά στη δωρεάν παραχώρηση, κατά την οποία η διεύθυνση του παραχωρούντος είναι διαφορετική από τη διεύθυνση του λαμβάνοντα την παραχώρηση.
-Εάν ένα από τα δύο μέρη, είτε ο φιλοξενούμενος είτε αυτός ο οποίος τον φιλοξενεί δεν το δηλώσει, τότε θα μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του ετέρου. Η ΑΑΔΕ έχοντας τα ΑΦΜ φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων, προχωρά αμέσως στη διασταύρωση. Εάν ο φορολογούμενος που παρέχει φιλοξενία δεν έχει δηλώσει τον φιλοξενούμενο στη φορολογική δήλωσή του, η δήλωση τού φιλοξενούμενου δεν μπορεί να προχωρήσει. Το σύστημα τον έχει εγκλωβίσει και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
-Εάν ο φορολογούμενος ο οποίος θέλει να εμφανιστεί ως «φιλοξενούμενος» αλλά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά του ιδιοκτήτη της κατοικίας, τότε θα πρέπει να αλλάξει τη διεύθυνση κατοικίας του, κινδυνεύοντας να βρεθεί αντιμέτωπος με το τεκμήριο διαβίωσης και πιθανά με πρόσθετο φόρο.
Οι κίνδυνοι για τους έγγαμους
Στην κοινή φορολογική δήλωση των έγγαμων, δίδεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου, ενώ στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.
Σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων από έγγαμους, ο κάθε σύζυγος για να καλύψει τα τεκμήρια που τον βαρύνουν μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών μόνο από τα δικά του εισοδήματα, και όχι από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
Στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από έγγαμους, εφόσον το απαιτούμενο ποσό δαπανών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου υπερκαλύπτεται από τον έναν εκ των δυο συζύγων ή από το ένα εκ των δύο μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του δικού του απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Τέλος, στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων, η κύρια κατοικία δηλώνεται από τον κάθε σύζυγο στους αντίστοιχους κωδικούς. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό τής δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.