«Άνθισαν» τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν μέσω πανδημίας
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα κυκλώματα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων - Μεγάλες απώλειες, ειδικά από τον ΦΠΑ - Ακολουθούν οι ταμειακές - «μαϊμού»
Σε «μάστιγα» έχει αναδειχθεί για την οικονομία η διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, που συνεπάγεται απόκρυψη φορολογητέας ύλης εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλες απώλειες ειδικά από τον ΦΠΑ.
Εκ των πραγμάτων, τα κυκλώματα αυτά έχουν τεθεί στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και φέτος, ενώ σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους καθ’ όλο το 2020. Είναι δε χαρακτηριστικές ορισμένες από τις περιπτώσεις που ήρθαν στο φως της επιφάνειας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και το μέγεθος του προβλήματος, που «άνθισε» εν μέσω πανδημίας.
-Υπόθεση που εντοπίστηκε από την ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης (Ε’ Υποδιεύθυνση Λάρισας) αφορούσε σε κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία, το οποίο είχε προεκτάσεις σε Φθιώτιδα και Θεσσαλονίκη. Από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προέκυψε έκδοση 1.192 εικονικών φορολογικών στοιχείων με αποκρυβείσα ύλη περίπου 7,8 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενα διαφυγόντα έσοδα 3 εκατ. ευρώ. Η έρευνα για το συγκεκριμένο κύκλωμα συνεχίζεται και το τρέχον έτος και από τις έως σήμερα ενδείξεις το ύψος των συνολικών εικονικών συναλλαγών φαίνεται να υπερβαίνει τα 15,5 εκατ. ευρώ.
-Ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2014- 2017 εξέδωσε 4.273 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 41,9 εκατ. ευρώ και έλαβε 255 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 26,7 εκατ. ευρώ.
-ΕΠΕ παροχής διαφημιστικών υπηρεσιών στη Δυτική Αθήνα, κατά τη χρήση 2014 εξέδωσε 18 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ.
-Ατομική επιχείρηση στην Αθήνα με αντικείμενο εμπόριο απορρυπαντικών, κατά τις χρήσεις 2014- 2016 εξέδωσε 7.508 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 7,83 εκατ. ευρώ.
Από κοντά στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια ακολουθούν οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές, όπως και οι ταμειακές «μαϊμού», όπου συνήθως βρίσκεται από πίσω ολόκληρο κύκλωμα.
Για παράδειγμα, το 2019 εντοπίσθηκε από την ΥΕΔΔΕ Αττικής κύκλωμα επιχειρήσεων που με τη χρήση παράνομων λογισμικών αλλοίωναν το περιεχόμενο των φορολογικών στοιχείων που εξέδιδαν μέσω των ΦΗΜ. Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται περίπου 100 επιχειρήσεις, ο έλεγχος στις οποίες συνεχίστηκε και εντός του 2020. Με αποτέλεσμα, πέρυσι να ολοκληρωθούν 21 υποθέσεις, με την αποκρυβείσα ύλη που εντοπίστηκε να ανέρχεται σε 5,1 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι, η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε, εκτός των άλλων, και 1.022 που αφορούσαν σε επεξεργασίες κατασχεμένων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαύξηση περιουσίας και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 859 έρευνες (με την παραβατικότητα να ανέρχεται σε 84%). Επιπλέον, προέκυψαν συνολικά διαφυγόντα έσοδα και πρόστιμα ύψους 585,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 128,5% σε σχέση με το 2019 (με τη μέση αποδοτικότητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 572,5 χιλ. ευρώ) καθώς και 880,6 εκατ. ευρώ αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (με τη μέση αποδοτικότητα ανά έρευνα να ανέρχεται σε 861,6 χιλ. ευρώ).