Νέα μέτρα στήριξης τον Μάϊο και πέντε προγράμματα-«γέφυρα» για την επόμενη μέρα
Στήριξη σε επιχειρήσεις και παράλληλα «γέφυρα» για την επανεκκίνηση κλάδων δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ - Ποιους αφορά το «πακέτο» Μαϊου - «Κλειδί» η επαρκής ρευστότητα στα κρατικά ταμεία - 2,5 δισ. περιμένει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE πριν το τέλος Ιουνίου
Για πολλούς ακόμη μήνες θα παραμείνει ανοικτή η «ομπρέλα» προστασίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ, σύμφωνα με όσα παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ήδη «κλείδωσαν» ουσιαστικά τα μέτρα για τον Μάιο, που αφορούν:
-Στο «κούρεμα» ενοικίων επαγγελματικής στέγης και κύριας κατοικίας. Το μέτρο θα ισχύσει για όσες δραστηριότητες θα παραμείνουν κλειστές, αλλά και όσες θα ενταχθούν στην επικαιροποιημένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ. Οι αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και θα συμπαρασύρουν τους ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων, οι οποίοι θα αποκτήσουν δικαίωμα αποζημίωσης για τις απώλειες που θα έχουν.
-Στις αναστολές συμβάσεων εργασίας σε κλειστές και πληττόμενες δραστηριότητες, με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού τους.
-Στην παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την έξοδο δραστηριοτήτων από τη λίστα των πληττόμενων.
-Στην αναστολή δόσεων φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων για όσους παραμείνουν στις λίστες των δραστηριοτήτων σε αναστολή ή των πληττόμενων.
Παράλληλα, κρίσιμα στοιχεία για την επανεκκίνηση κλάδων που εδώ και μήνες είτε υπολειτουργούν είτε είναι στον «πάγο», χαρακτηρίζονται τα προγράμματα που πρόκειται να ενεργοποιηθούν διαδοχικά:
-Από τη Μεγάλη Πέμπτη αρχίζουν οι πληρωμές από το συνολικό 1 δισ. ευρώ της «επιστρεπτέας προκαταβολής 7».
-Αμέσως μετά το Πάσχα θα «τρέξει» το ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση, ενώ θα δημοσιοποιηθούν και οι λεπτομέρειες για αντίστοιχα προγράμματα στον τουρισμό, τα γυμναστήρια κ.ά., με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 750 εκατ. ευρώ.
-Εντός του Μαΐου θα αρχίσουν οι πληρωμές των 130 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα και έμειναν κλειστές τον Απρίλιο.
-Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν σε απαλλαγές φόρων και εισφορών μέσω της επιδότησης πάγιων δαπανών.
-Μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 300 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Ωστόσο, το «κλειδί» για τα αναγκαία μέτρα στήριξης, έως τουλάχιστον μια πρώτη κανονικότητα, είναι η επαρκής ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Και με προφανές ότι όσο η ροή των φορολογικών εσόδων παραμένει προβληματική, η διασφάλιση ταμειακών ροών από εναλλακτικές πηγές παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Από την περασμένη άνοιξη η χώρα άντλησε από τις αγορές 15,5 δισ. ευρώ, ενώ με το swap των 2 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες και τις μηδενικού ή και αρνητικού κόστους εκδόσεις εντόκων γραμματίων, διατηρούνται «ζεστά» τα κρατικά ταμεία, χωρίς να κινδυνεύσει το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων που παραμένει σταθερά πάνω από τα 30 δισ. ευρώ.
Στη λογική αυτή θα κινηθεί και τους επόμενους μήνες το οικονομικό επιτελείο. Εκτός από τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την επόμενη έκδοση ομολόγου- το πιθανότερο πριν από το τέλος Μαΐου- η Ελλάδα περιμένει 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς και συγκεκριμένα πριν από το τέλος Ιουνίου. Ενώ, το κόστος των δανείων αυτών είναι μόλις 0,30% μεσοσταθμικά για την ερχόμενη 15ετία, δηλαδή ουσιαστικά μηδαμινό.