«Πακέτο» 2,5 δισ. στην αγορά έως το τέλος Ιουνίου
«Επιστρεπτέα 7», επιδότηση πάγιων δαπανών, ενίσχυση εστίασης και τουρισμού - Ο προγραμματισμός του ΥΠΟΙΚ - Τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα
Ποσά που θα προσεγγίσουν τα 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του Ιουνίου.
Πρόκειται για το 1 δισ. ευρώ της «επιστρεπτέας προκαταβολής 7», τα 500 εκατ. ευρώ της επιδότησης των πάγιων δαπανών, τα 330 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της εστίασης και επιπλέον άλλα τόσα για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει και «επιστρεπτέα προκαταβολή 8».
Με βάση τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου:
Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» στους δικαιούχους της κρατικής ενίσχυσης, που είναι κατά 50% μη επιστρεπτέα. Έως χθες το βράδυ, είχαν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ 134.000 αιτήσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 19 Απριλίου. Το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης για όσους πληρούν τα κριτήρια θα κυμανθεί από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
Μετά τις 10 Μαΐου θα αρχίσει να δίδεται στις επιχειρήσεις τής εστίασης κεφάλαιο κίνησης έως 100.000 ευρώ για την επαναλειτουργία τους. Το ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο εάν πληρούνται οι όροι, και θα πρέπει να αναλωθεί έως τον Δεκέμβριο εφέτος.
Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα τεθούν σε εφαρμογή η επιδότηση των πάγιων δαπανών (με φορολογικό και ασφαλιστικό πιστωτικό), αλλά και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να προεξοφλήσουν το μη επιστρεπτέο ποσό των «επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3», εξασφαλίζοντας έτσι μια πρόσθετη ρευστότητα. Για να είναι επιλέξιμη μία επιχείρηση για ένταξη στο πρόγραμμα πάγιων δαπανών, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια :
-να ανήκει σε πληττόμενους κλάδους.
-να έχει υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.
-να παρουσιάζει ζημία προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά της για το 2020.
-να εμφανίζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίδεται έμφαση στη ζημία και όχι στην πτώση του τζίρου.
-να μην ήταν προβληματική το 2019, εκτός και εάν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, από την επιδότηση μιας επιχείρησης για τις πάγιες δαπάνες θα αφαιρεθούν ό,τι ενισχύσεις έχουν ήδη δοθεί.
Τον Ιούνιο αναμένεται να δοθεί στις επιχειρήσεις του τουρισμού αντίστοιχη στήριξη, μέσω ΕΣΠΑ, με αυτή στις επιχειρήσεις της εστίασης
Τέλος, στο διάστημα αυτών των μηνών προγραμματίζεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί «κούρεμα» ενοικίων.