Χ. Σταϊκούρας: Πιο δυνατή η Ελλάδα μέσα από τη «μάχη» της πανδημίας
Η Ελλάδα όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα που δίνει αυτή την πρωτοφανή μάχη με την πανδημία θα βγει πιο δυνατή δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».
Παράλληλα, ανέπτυξε τους 5 βασικούς άξονες προτεραιοτήτων τους οποίους θα πρέπει να υιοθετηθούν αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τα διδάγματα του παρελθόντος
Οι 5 άξονες αφορούν :
• Την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου
• Την εφαρμογή ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής.
• Την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των θεσμών
• Την διαμόρφωση περιβάλλοντος ενότητας.
• Το δυναμισμό και το αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, βασικός στόχος της σημερινής Κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της, είναι η στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο, με αύξηση της συνολικής παραγωγής, των εξαγωγών και των επενδύσεων, κυρίως μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών, της διάδοσης και εφαρμογής της γνώσης, της προώθησης σε σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της δια βίου μάθησης, της έρευνας και της καινοτομίας.
«Έχουμε ύψιστο εθνικό χρέος να αξιοποιήσουμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, και ιδίως των νέων, προκειμένου να αναδείξουμε τις τεράστιες δυνατότητές της και να αναβαθμίσουμε την πέραν των συνόρων «ακτινοβολία» της Ελλάδας» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.
Η άσκηση συνετής και ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής καθίσταται ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξης της χώρας, χωρίς να αυξάνεται υπέρμετρα το χρέος εις βάρος των επόμενων γενεών, κάτι που η σημερινή Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την οικονομική στρατηγική, από την πρώτη στιγμή.
«Ακόμη και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όπου κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή σχεδιασμού και η εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών, ως Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσαμε μεν στην αξιοποίηση της υφιστάμενης – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – δημοσιονομικής ευελιξίας, αποφεύγοντας όμως τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
Ένα από τα μεγαλύτερα διδάγματα της ιστορικής μας διαδρομής είναι ότι έχουμε ανάγκη τη σύμπνοια, τη συναίνεση και τη συνεργασία, καθώς ενωμένο το Έθνος μας άνθισε, εντυπωσίασε και μεγαλούργησε. «Αντιθέτως, οι διχόνοιες και η επικράτηση του λαϊκισμού ως «γνώμονα» λήψης σημαντικών αποφάσεων, αποδείχθηκαν μοιραία λάθη, που οδήγησαν σε εθνικό διχασμό και οικονομική κατάρρευση» είπε ο ΥΠΟΙΚ.