Σταϊκούρας και Χατζηδάκης ανακοινώνουν παράταση των μέτρων στήριξης για τον Απρίλιο - Τι περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο - Στα 14 δισ. ανεβαίνει ο «λογαριασμός» για φέτος
Με διαφορετικές ταχύτητες θα βγουν από την «εντατική» οι βασικοί τομείς της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην «πρώτη ταχύτητα» θα είναι οι βιομηχανίες διαρκών αγαθών, οι οποίες θα ανακάμψουν και θα υπερκαλύψουν έως το τέλος του έτους τις μεγάλες απώλειες της περασμένης άνοιξης.
Θα ακολουθήσουν οι βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών και τροφίμων, ενώ στην «τρίτη ταχύτητα» βρίσκονται οι επιχειρήσεις με καταλύματα και αυτές στην εστίαση, για τις οποίες εκτιμάται πως δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το τέλος της χρονιάς.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζει τα μέτρα στήριξης σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, αποκλείοντας εκείνες που είτε δεν χρειάζονται στήριξη είτε δεν είναι βιώσιμες. Άλλωστε, ο «λογαριασμός» για εφέτος ανεβαίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στα 14 δισ. ευρώ και τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν συνεχώς λόγω της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων.
Σήμερα, Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ανακοινώσουν την παράταση των μέτρων και για τον Απρίλιο. Σε δεύτερη φάση έρχονται η επιδότηση των πάγιων δαπανών, τα προγράμματα ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό κ.ά.
Αναλυτικά, το συνολικό πακέτο θα περιλαμβάνει τα εξής:
-Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με «κόφτες» στη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ μηνιαίως στους εργαζομένους, με ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (κόστος 430 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία).
-Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, με αποζημίωση των ιδιοκτητών για το 80% των απωλειών. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40%, με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς. Η έκπτωση θα αφορά και στα μισθώματα για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή (κόστος 70 εκατ. ευρώ).
-Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία, καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές, με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης (εκτιμώμενες απώλειες για τα ταμεία 80- 90 εκατ. ευρώ).
-Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον επόμενο μήνα (κόστος 150 εκατ. ευρώ).
-Την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», με έμφαση στον τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης και με «κούρεμα» του ποσού, ενδεχομένως και πάνω από το 50%, ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν. Από τον Μάιο αναμένεται και η «επιστρεπτέα προκαταβολή 8», ύψους 500 εκατ. ευρώ.
-Ενίσχυση με 700 εκατ. ευρώ από τα το ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων στην εστίαση και τον τουρισμό για την επανεκκίνησή τους. Εκτιμάται πως το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.
-«Πάγωμα» επιταγών.
-Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν.
-Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και της υποχρεωτική τηλεργασίας κατά 50% έως το τέλος Απριλίου.
Στα νέα «εργαλεία» εντάσσονται, η επιδότηση των πάγιων δαπανών και η επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.
Σημαντική, τέλος, είναι και η υποχρέωση καταβολής Δώρου Πάσχα, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, από το Δημόσιο, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις το κόστος θα ανέλθει σε 330- 350 εκατ. ευρώ, καθώς εφέτος ο αριθμός των εργαζομένων που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι.