Τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία για την επανεκκίνηση εστίασης και τουρισμού
Μέσω ΕΣΠΑ η στήριξη για τους δύο βαριά «χτυπημένους» κλάδους από την πανδημία - Τα προγράμματα θα χρησιμεύσουν ως κεφάλαιο κίνησης - Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται έως τις αρχές Απριλίου
Στην εστίαση και στον τουρισμό θα στοχεύσουν τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μετά την επαναλειτουργία τους προκειμένου να χρησιμεύσουν ως κεφάλαιο κίνησης για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών.
Ειδικότερα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επεξεργάζονται δύο χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, ενώ το τρίτο, επίσης μέσω ΕΣΠΑ, θα αφορά στην πιστοποίηση της ποιότητας του αέρα σε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, καταλύματα, ξενοδοχεία). Το τρίτο πρόγραμμα είναι και το πλέον περίπλοκο και, όπως αναφέρουν τα εν λόγω στελέχη, αναζητούνται ήδη προτάσεις και λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα προγράμματα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, έως τις αρχές Απριλίου, θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα του μίγματος των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει ακόμη την επέκταση της απαλλαγής από τα ενοίκια, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, την παράταση στις επιταγές, καθώς και τη νέα αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως των δόσεων ρυθμίσεων) και για τον Απρίλιο.
Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην έναρξη της θερινής περιόδου, ο τουριστικός τομέας είναι στο προσκήνιο ως ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, με τον κύκλο εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν να μηδενίζεται στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2020. Ενώ, στο καλύτερο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση της τάξης του 60%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον κλάδο των καταλυμάτων (67,5%), με τον τζίρο να περιορίζεται την πρώτη χρονιά της πανδημίας σε μόλις 2,18 δισ. ευρώ από 6,72 δισ. ευρώ το 2019.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην εστίαση, όπου ο τζίρος καταποντίστηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019. Εκτιμάται δε, ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου είναι σε αναστολή εργασίας, με τις θέσεις αυτές να βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων.