«Καμπανάκι» για τα κορονο-χρέη και SOS για ευρωπαϊκή λύση
«Βαρίδι» για οικονομία-επιχειρήσεις το ιδιωτικό χρέος - Η αγορά ζητεί «κούρεμα» οφειλών για ομαλή μετάβαση στη μετά Covid εποχή - Ανάγκη πανευρωπαϊκής λύσης
«Βρόγχο» στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις επιχειρήσεις αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, το ύψος του οποίου αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω όταν θα ξεκινήσει η περίοδος των αποπληρωμών προς το Δημόσιο των χρεών της πανδημίας.
Ήδη στο τέλος του 2020 το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος ανήλθε σε 242,6 δισ. ευρώ (108,1 δισ. ευρώ στην εφορία, 37,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, 58,1 δισ. ευρώ στις τράπεζες και 38,9 δισ. ευρώ στις εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.
Και μπορεί ο συνολικός αριθμός των οφειλετών να μειώθηκε στο τέλος του 2020 κατά 23.691 ΑΦΜ (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και να ανέρχεται στους 4.045.217 οφειλέτες. Ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως στην αναστολή είσπραξης σε μεγάλο αριθμό των χρεών στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και στη διαγραφή οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ.
Αντίθετα, στις κατηγορίες με οφειλή άνω των 10.000 ευρώ διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,1 δισ. ευρώ). Στην αύξηση αυτή, σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων, οι οφειλές των οποίων αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του 2020 τα 62,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις που εάν δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους θα βρεθούν μπροστά στο λουκέτο ή σε επιθετική εξαγορά.
Οι παράγοντες της αγοράς ζητούν μετ’ επιτάσεως «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην εποχή μετά την πανδημία. Ωστόσο, μια παρόμοια κίνηση (ουσιαστικά ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από τον δημόσιο τομέα) μπορεί να γίνει μόνο πανευρωπαϊκά και, προς το παρόν τουλάχιστον, η ΕΚΤ δεν θέλει ούτε να το ακούει…