Όλα τα σενάρια για τα τεκμήρια και τις e-αποδείξεις
Σε δύο «καυτά» ζητήματα για τους φορολογούμενους, τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, καλείται να πάρει τις τελικές αποφάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο και, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο έως τώρα σχεδιασμός έχει ως εξής:
1.Για την αποφυγή των πρόσθετων επιβαρύνσεων από τα τεκμήρια διαβίωσης, οι παρεμβάσεις θα στοχεύσουν σε εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι και έπαιρναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, σε επαγγελματίες με σημαντική πτώση τζίρου και σε επιχειρήσεις που έλαβαν «επιστρεπτέα προκαταβολή». Οι εργαζόμενοι που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο, ενώ με τα ποσά της αποζημίωσης θα μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης, εφόσον φυσικά οι τεκμαρτές δαπάνες είναι σχετικά μικρές. Εάν οι τεκμαρτές δαπάνες είναι υψηλές και έως το 2020 καλύπτονταν οριακά με το πραγματικό εισόδημα, εφέτος, που το εισόδημα θα είναι χαμηλότερο, θα υπάρξει πρόβλημα.
Σχετικά με το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν λύση μέσω ενός αλγόριθμου, με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορεί να καλύπτει τα τεκμήρια. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, μόνο ένα μέρος του ποσού της επιστρεπτέας μπορεί να λογισθεί ως εισόδημα και να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των τεκμηρίων. Το υπόλοιπο θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας.
2.Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις e-δαπάνες που όφειλε να κάνει για να αποφύγει τον έξτρα φόρο. Ωστόσο, θα υπάρξουν και εδώ παρεμβάσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι: η μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογούμενων, ή το «πάγωμα» του «πέναλτι» 22% για τους πληττόμενους από την πανδημία που δεν κατάφεραν πέρυσι να καλύψουν αυτό το 30% με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα. Οι τελικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020, και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Όπως επίσης ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα αποφασιστεί, εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Ενώ, τον Οκτώβριο θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η αναστολή και για το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.