Στο Eurogroup η έγκριση της 9ης αξιολόγησης

Στο Eurogroup η έγκριση της 9ης αξιολόγησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:52 Δημιουργία 13/03/21, 09:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Εγκρίνεται στη συνεδρίαση του Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα η έκθεση των θεσμών για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και ταυτόχρονα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αξιολόγηση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεώσει και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο.

Η 10η αξιολόγηση, που αρχίζει στις 5 Απριλίου, θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. «Βαριά» είναι και τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα, όπως η προστασία της α’ κατοικίας και οι πλειστηριασμοί, τα «κόκκινα» δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η επιτάχυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων κ.ά., ενώ αναμένεται να αποσαφηνιστεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, η έναρξη των πλειστηριασμών α’ κατοικίας αποτελεί θεωρητικά προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, ενώ η κυβέρνηση τούς έχει αναστείλει έως νεωτέρας και επιμένει στο «πάγωμά» τους για όσο διαρκέσει η καραντίνα. Μαζί με τους πλειστηριασμούς έχουν «παγώσει» και όλα τα αναγκαστικά μέτρα, όπως οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις, που αποτελούν προηγούμενα στάδια προτού ένα ακίνητο ρευστοποιηθεί, ενώ σε αναστολή είναι και μέτρα εκτέλεσης, όπως η καταβολή του πλειστηριασμάτος ακόμη και για πλειστηριασμούς που δεν συνδέονται με την πανδημία.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες προβάλουν την ανάγκη επανέναρξης των αναγκαστικών εκτελέσεων, προκειμένου να διαφυλαχτεί η «κουλτούρα πληρωμών» και να μην δοθεί η εντύπωση της γενικής ασυλίας. Και ζητούν την απελευθέρωση αυτών που συνδέονται με εμπορικά και άλλα ακίνητα, περιορίζοντας την προστασία μόνο για τις κατοικίες έως του ορίου των 150.000- 200.000 ευρώ.

Στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να τις μηδενίσει έως το τέλος του 2020, ενώ για τις εκκρεμείς συντάξεις πάνω από 90 ημέρες είχε τεθεί ως στόχος να μηδενιστούν έως τα μέσα του 2021. Οι στόχοι αυτοί, που τέθηκαν πριν την πανδημία, δεν έχουν επιτευχθεί και τον περασμένο Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν διαμορφωθεί στο ύψος του 1,476 δισ. ευρώ.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, η Κομισιόν θέτει ως προτεραιότητα την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο και για τα φυσικά πρόσωπα. Στο ζήτημα αυτό, οι τράπεζες προχωρούν σε αύξηση των ρυθμίσεων στα δάνεια, κυρίως σε στεγαστικά και επιχειρηματικά, με τη μέθοδο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, θέλοντας να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω αβεβαιότητας για τη διάρκεια της πανδημίας και των νέων τιτλοποιήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε