Έως τα τέλη Απριλίου οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Στα χέρια του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να τρέξει την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.
Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, υπό την αίρεση πάντα της πανδημίας που έως τώρα έχει ανατρέψει κάθε προγραμματισμό, σχεδιάζεται έως τα τέλη Απριλίου να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (ο οποίος θα υπολογιστεί εφέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες) και να ισχύσει η δέσμευση για μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 8%.
Για αυτό, άλλωστε, προϊδέασε και η έκθεση της Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος στη δέσμευση αποτίμησης του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».
Αυτό στο οποίο δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών είναι εάν η μείωση θα γίνει στον κύριο ή στον συμπληρωματικό φόρο, που καταβάλουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Στην περίπτωση που επιλεγεί η μείωση στον κύριο φόρο, θα αφορά στη χαμηλή και μεσαία ακίνητη περιουσία από 60.000 έως 100.000 με 150.000 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα επηρεάσει τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, που θα διατηρηθούν στα 2,6 δισ. ευρώ. Ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του φόρου σχεδιάζεται να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών- «φιλέτων» στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, αλλά και από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Στην πρώτη περίπτωση, οι νέες περιοχές αφορούν κυρίως σε ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κέρκυρα κ.ά.), όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως εικοσαπλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Στη δεύτερη περίπτωση, θα υπάρξουν αυξήσεις σε πολλές περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης, προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% 100% ή 150% σε ορισμένες περιοχές. Από αυτές τις δύο παρεμβάσεις αναμένεται να εξευρεθεί ένα ποσό που μπορεί να ανέλθει και σε έως 500 εκατ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για τη νέα μείωση στον φόρο.
Για να επιτευχθεί η μείωση, παρά τις όποιες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του φόρου. Για παράδειγμα, σε περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ που έχουν έκπτωση φόρου 30%, η έκπτωση μπορεί να διαμορφωθεί στο 45%- 50%. Σε περιουσίες έως 80.000 ευρώ με έκπτωση 27%, είναι πιθανόν να αυξηθεί το ποσοστό σε 35%- 40%, ενώ για αξία έως 100.000 ευρώ το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να αυξηθεί από 25% σε 30%- 35%. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές) οι αλλαγές στις τιμές ζώνης αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το 2022, δίνοντας έτσι το χρονικό περιθώριο στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε κινήσεις με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
Εάν η κυβέρνηση μειώσει τον συμπληρωματικό φόρο, το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 625 εκατ. ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα η επιβάρυνση αγγίζει τα 358 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, το ΑΕΠ θα ενισχυόταν κατά 1,1- 1,4 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σε μια πενταετία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερες από 33.000 θέσεις εργασίας.