Στο «μικροσκόπιο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Με δεδομένο ότι αντικείμενο της μόνιμης «γκρίνιας» των θεσμών αποτελούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, εκ των πραγμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης απηύθυνε εκ νέου ειδικές συστάσεις για να επιδιωχθεί η πλήρης εξόφλησή τους, αλλά και να υπάρχει συνεχής μέριμνα για την αποφυγή δημιουργίας νέων.
Στην εγκύκλιό του για την εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, ζητεί επίσης, την:
-Εξέταση των λόγων για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
-Άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά ή λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, και υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
-Διερεύνηση εάν υφίστανται περαιτέρω ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως οφειλές υπό δικαστική διαμάχη, οφειλές που αφορούν σε δαπάνες προς αποκατάσταση παγίων προκαταβολών, οφειλές οι οποίες έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων και οφειλές που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων.
Παράλληλα, καθώς η δημοσιονομική χαλάρωση αφορά στις δαπάνες που κατευθύνονται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι για το 2021 ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, έχει προβλεφθεί στον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών, προς εξυπηρέτηση:
-Συνεχιζόμενων και νέων δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας
-Απλήρωτων υποχρεώσεων ή εκκρεμών δεσμεύσεων του 2020 των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης.
Οι πιστώσεις αυτές δύναται να μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς των φορέων βάσει των διατάξεων περί αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο, τυχόν αδιάθετα ταμειακά υπόλοιπα από επιχορηγήσεις για δαπάνες COVID-19 του 2020 μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνον για την εξυπηρέτηση των δαπανών για την πανδημία.