ΕΚΤ: Πέντε αυστηρές συστάσεις προς τις Τράπεζες της Ευρωζώνης
Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης περιλαμβάνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου της ΕΚΤ
Η έκθεση έρχεται στα πλαίσια της παρακολούθησης των επιπτώσεων της πανδημίας και μετρά την αποτελεσματικότητα των πακέτων στήριξης.
Σύμφωνα με την έκθεση, όσο η κρίση διαρκεί και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ισχνότερη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ζημίες στην πραγματική οικονομία που θα περάσουν στον τραπεζικό τομέα. Κατά τη σημερινή φάση της πανδημίας, οι αρμόδιες αρχές και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν σε:
1. Στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στους πλέον πληττόμενους κλάδους.
2. Στενή παρακολούθηση της βιωσιμότητας του ιδιωτικού χρέους.
3. Διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε ότι αφορά στη μείωση των καθυστερήσεων και της διαδικασίας πτώχευσης
4. Ενίσχυση της διαφάνειας στους ισολογισμούς των τραπεζών καιε αναθεώρηση του τρόπου που ανακοινώνουν τα στοιχεία τους
5. Συντονισμένες πολιτικές μεταξύ τομέων ευθύνης και κρατών.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι απότομη απόσυρση των μέτρων στήριξης θα οδηγήσει σε λουκέτα που θα επηρεάσουν πραγματική οικονομία, τράπεζες και δημοσιονομικά μεγέθη.
Καμπανάκι για την Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η κρίση βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων (γύρω στο 35%), όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι μονοψήφιος (2,75% τον Σεπτέμβριο του 2020). Επίσης, εμφανίζει τις ελληνικές τράπεζες στις τρεις τελευταίες θέσεις ως προς τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης και με αρνητική απόδοση κεφαλαίων.
Για αυτό προτείνει αυξημένη εποπτεία, θεσμική θωράκιση, σωστή χρήση κεφαλαίων και δημιουργία εσωτερικών κεφαλαίων (buffer) και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα.
Χρήση μέτρων στήριξης
Η αποτίμηση της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης μέχρι σήμερα δείχνει οι περισσότερες χώρες προτίμησαν τις αναστολές και τις άμεσες επιδοτήσεις.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:
- Σχεδόν τα μισά δάνεια που κινδύνευαν προστατεύθηκαν με αναστολές και επιδοτήσεις.
- Περισσότερο ευνοημένα ήταν τα νοικοκυριά από τις αναστολές δανείων. Ακολουθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μετά οι υπόλοιπες επιχειρήσεις
- Σχεδόν το ένα τρίτο των δανείων σε αναστολή ήταν υψηλού ρίσκου.
- Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, η Ελλάδα έκανε χρήση σχεδόν το 75% των μέτρων -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.