Τσακλόγλου: Δέσμη μέτρων για την οριστική επίλυση των εκκρεμών συντάξεων
«Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που ταλανίζει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα εδώ και πολλά χρόνια, θα μπει στον δρόμο της οριστικής του επίλυσης με τη δέσμη μέτρων που ήδη υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου, κατά της διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Σχετικά με το ζήτημα της ενίσχυσης του e-ΕΦΚΑ με ανθρώπινο δυναμικό, ο υφυπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2020, εγκρίθηκαν προς πρόσληψη μέσω του ΑΣΕΠ για τον e-ΕΦΚΑ (τέως ΕΦΚΑ και τέως ΕΤΕΑΕΠ) συνολικά 86 θέσεις τακτικού προσωπικού. Επιπλέον, για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2021, εγκρίθηκε η διαδικασία πρόσληψης επιπλέον 100 υπαλλήλων με διαδικασίες ΑΣΕΠ για την κάλυψη των αναγκών του φορέα.
«Σε αυτές τις 186 προσλήψεις έρχονται να προστεθούν και τα επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης» επισήμανε ο κ. Τσακλόγλου, κατά την απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖ Χρήστου Γιαννούλη, σχετικά με την αξιοποίηση άνεργων πτυχιούχων στην εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ.
Όπως είπε ο υφυπουργός, έχοντας ως βάση τη δουλειά που έχει ήδη γίνει από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με τελευταίο παράδειγμα την δέσμη μέτρων που νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2020 και ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται, δρομολογούνται, εκτός από την τοποθέτηση project manager και ομάδας έργου που έχουν ήδη «πιάσει δουλειά», τα ακόλουθα μέτρα:
- Χορήγηση εθνικών συντάξεων - και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη - ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων.
- Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν το 2018.
- Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, ειδικά στο κομμάτι της καταχώρησης δεδομένων (data entry) και της δημιουργίας φακέλων.
- Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα το πρώην ΤΣΑΥ, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ.
- Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται.
- Θεσμοθέτηση ενιαίου πλαισίου υποβολής συνταξιοδοτικού αιτήματος αποκλειστικά ηλεκτρονικά (δηλαδή χωρίς υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων, αλλά με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση, κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
- Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι νεοδιοριζόμενοι, στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων.
- Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.
- Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Αν, παρ’ όλα αυτά, παραστεί επιπρόσθετη ανάγκη, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο προσωρινής απασχόλησης ατόμων που απασχολήθηκαν έστω και περιφερειακά στην απονομή συντάξεων» είπε ο υφυπουργός.