Ο τουρισμός κρίνει την πορεία του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις στο τουριστικό μέτωπο θα είναι εν τέλει αυτές που εν πολλοίς θα καθορίσουν την ανάκαμψη στη χώρα και κατ’ επέκταση το εάν θα ορθοποδήσει ο ιδιωτικός τομέας μετά τα μέτρα στήριξης και εάν θα αυξηθεί η απασχόληση.
Συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει και η έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Κομισιόν, ωστόσο, να δηλώνει μάλλον επιφυλακτική και να κάνει λόγο για σταδιακή μόνο επιστροφή των επισκεπτών. Και σίγουρα προκάλεσε πολλές συζητήσεις η αναφορά σε γεωπολιτικούς κινδύνους, με τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι να μιλά για γνωστές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη είναι δεσμευμένη ως προς την αποφυγή συνεπειών στις οικονομίες.
Το κλίμα αυτό κάθε άλλο παρά βοηθά στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος με μεγάλες «τρύπες» από την περυσινή χρονιά. Για να πραγματοποιηθεί δε ο στόχος που τίθεται για το τρέχον έτος (να ανέλθουν οι εισπράξεις σε περίπου 9- 10 δισ. ευρώ ή τουλάχιστον στο 50% του τζίρου του 2019), πρέπει να αποκλιμακωθεί ταχύτατα η υγειονομική κρίση και να μείνει η Ελλάδα «πράσινη» στον χάρτη της πανδημίας, προκειμένου να αρθούν και οι επιφυλάξεις των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Όμως, με την απουσία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, τα μηνύματα παραμένουν ανησυχητικά.
Τρεις σημαντικές χώρες για την ελληνική τουριστική αγορά, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται σε εσωστρέφεια, οι πολίτες στις ΗΠΑ δεν μπορούν να προγραμματίσουν ακόμη κάτι, ενώ ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τη Ρωσία, που το 2020 ήταν «κλειστή» για τη χώρα μας. Όταν η ίδια η Ευρώπη συνολικά, δεν έχει αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τους εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο ταξιδιώτες.
Το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ, η πανδημία συρρίκνωσε στους 3,2 μήνες τη μέση περίοδο λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων και στους επτά μήνες αυτών της συνεχούς λειτουργίας, με τη μέση πληρότητα το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού να περιορίζεται στο 23,1%.
Ο τζίρος των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019, ενώ επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία τους λόγω ανείσπρακτου τζίρου 278.365.800 ευρώ το 2020, καθώς και της πτώσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.
Και το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για τη χώρα, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κλάδος έχει «πολλαπλασιαστή 2» (κάθε 1 ευρώ στον τουρισμό δημιουργεί 2 ευρώ στη γενικότερη οικονομία), ότι το 50% του ΑΕΠ στην Κρήτη και άνω του 70% στο Αιγαίο και ειδικά στις Κυκλάδες παράγονται από τον τουρισμό, και πως η «αλυσίδα αξίας» του κλάδου περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα (τρόφιμα, ποτά κ.ά.), τη μεταποίηση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία.