Στην... «εντατική» η οικονομία μετά το καθολικό «λουκέτο» στην Αττική
Λίγο πριν την είσοδο σε ΜΕΘ βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία μετά και το νέο lockdown στην Αττική, όπου δημιουργείται το 48% του ΑΕΠ της χώρας, και με δεδομένο ότι το τέλος της πανδημίας δεν είναι ορατό και η χρονική διάρκεια στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τον προϋπολογισμό είναι άγνωστη.
Εάν δε η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και στη Θεσσαλονίκη «παγώσει» άλλο ένα 9% του ΑΕΠ, όλα καταδεικνύουν ότι στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ήδη νέα σενάρια για τον προϋπολογισμό.
Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εκτιμά χθες ότι ένα καθολικό lockdown στην Αττική έχει μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ- που προστίθεται στις ήδη μεγάλες απώλειες από λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, κρουαζιέρα κ.ά.- η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι πεπερασμένη παρά τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού και το «μαξιλάρι» των περίπου 32 δισ. ευρώ.
Και στα δύο ζητήματα, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν ιδιαίτερα σαφής λέγοντας ότι «αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό, κάποια στιγμή στο βάθος του χρόνου, σε 5 με 10 χρόνια, θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους». Και εδώ έγκειται το ένα πρόβλημα, ειδικά όταν στα τέλη του 2020 το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 206% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, με κλειστή την οικονομία ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά τείνει να βγει έξω από τις ράγες, ούτε δύο μήνες από την ψήφιση του. Η πρόβλεψη για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ που βασίστηκε στην εκτίμηση ότι αυτά θα ίσχυαν μόνο το α’ τρίμηνο, έχει ξεπεραστεί. Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Σταϊκούρας, το α’ τρίμηνο θα διατεθούν 5,9 δισ. ευρώ, ενώ το 1,6 δισ. ευρώ που απομένει θα δοθεί σε άλλες υποχρεώσεις ή μέτρα, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Ήτοι, το αποθεματικό του προϋπολογισμού τείνει να εξαντληθεί και στα τέλη του επόμενου μήνα θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με συμπληρωματικές πιστώσεις. Όμως, τα περισσότερα μέτρα στήριξης οδηγούν σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει με νόημα, ότι η χώρα είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και άρα έχει τη «Δαμόκλειο σπάθη» των ελλειμμάτων και του χρέους
Οπότε, δεν δρομολογούνται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Αυτό που μπορεί να γίνει, επισημαίνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, είναι να παραταθούν περαιτέρω τα υπάρχοντα «εργαλεία» και κατά πάσα πιθανότητα να καλύψουν το α’ 5μηνο- 6μηνο.
Τα «εργαλεία» αυτά αφορούν σε: 1,5 δισ. ευρώ ρευστότητα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από τους δύο γύρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής», σχεδόν 470 εκατ. ευρώ εγγυημένα δάνεια για περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση παγίων δαπανών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, νέο «πάγωμα» των επιταγών που λήγουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, απαλλαγή και «κούρεμα» των ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων- κύριας και φοιτητικής κατοικίας, αφορολόγητη αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αναστολές συμβάσεων εργασίας και επιδότηση μισθών και εισφορών μέσω του «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», νέα αναστολή έως το καλοκαίρι των πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που είχαν «παγώσει» έως τον Απρίλιο, και δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που εκπνέουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα.