Ποια μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας
Έχοντας προσδιορίσει σε 2,4 δισ. μηνιαίως το κόστος για την πραγματική οικονομία από την επιβολή των διαδοχικών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύει σήμερα το πρωί τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός και παράλληλα αναγγέλλει νέα δέσμη ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνολική μείωση του τζίρου ανέρχεται σε 2,54 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος από την απώλεια φόρων και τη λήψη νέων μέτρων στήριξης αυξήθηκε από τα 500 εκατ. ευρώ, που υπολογίζονταν με τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, στα 700 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών βρίσκονται σε ποσοστό 70% με την «πλάτη στον τοίχο», ενώ αντίθετα κατασκευαστικές και μεταποίηση πήγαν καλύτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γύρος των μέτρων θα αφορά:
-Στην πλήρη απαλλαγή και τον Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου για τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, με ενδεχόμενο αυτό να ισχύσει και τον Απρίλιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητη αποζημίωση στο 80%.
-Στην παράταση του ΦΠΑ 13% έως το τέλος του Σεπτεμβρίου στον σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, και έως το τέλος του Δεκεμβρίου για τις μεταφορές, τα θέατρα, τον κινηματογράφο και τον τουρισμό.
-Στη διατήρηση τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο του μέτρου των αναστολών συμβάσεων, έστω με κριτήριο την πτώση του τζίρου, ενώ παρατείνεται και η επιδότηση μισθών- εισφορών από το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
-Στην ενίσχυση νομικών, ιατρών, οικονομολόγων και άλλων επιστημόνων με 40 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ θα δοθούν 400 ευρώ τον Μάρτιο.
-Στην ενίσχυση με επιπλέον 14 εκατ. ευρώ θεάτρων, κινηματογράφων και συναυλιακών χώρων. Θα υπάρξει επιδότηση 10 ευρώ ανά θέση για τις παραστάσεις που ματαιώθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου.
-Στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ενδέχεται, αυτή να «κοπεί» σε δύο μέρη, με 750 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και άλλα 750 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο ως «επιστρεπτέα προκαταβολή 7».
Σχετικά με το αναδρομικό «κούρεμα» του 50% του δανείου για τις περίπου 200.000 επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής», αυτό δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια εκτός από τη μείωση του τζίρου, όπως π.χ. η ρευστότητα, η απασχόληση και το εάν η επιχείρηση στεγάζεται σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο ακίνητο.
-Σε νέο πρόγραμμα ύψους 460 εκατ. ευρώ έως το τέλος του μήνα για εγγυημένα δάνεια σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κεφάλαιο κίνησης έως 50.000 ευρώ και διάρκεια 5 ετών.
Τέλος, το πρόγραμμα της επιδότησης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων αναμένεται να αφορά σε μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλυφθούν πλήρως από τα έως τώρα χρηματοδοτικά «εργαλεία» σε αντίθεση με τις ατομικές επιχειρήσεις, και με γνώμονα τα δημοσιονομικά- ταμειακά περιθώρια.
Θα στοχεύει κυρίως στις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες), του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι) και του αθλητισμού, σε γυμναστήρια, σε χιονοδρομικά κέντρα καθώς και σε επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία) και μεταφορών, που μπορεί μεν να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το υπουργείο Οικονομικών συζητεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παροχή φορολογικού και ασφαλιστικού voucher, εκτός από μετρητά, που θα εξαργυρώνεται για την κάλυψη μέρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.