Πιο στοχευμένες παρεμβάσεις με φόντο τις δημοσιονομικές προκλήσεις
Σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις κι εργαζομένους, που έχουν πληγεί από την πανδημία, προσβλέπει το Οικονομικό επιτελείο, υπό την επισήμανση πως οι δημοσιονομικοί πόροι είναι πλέον «πεπερασμένοι».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί πλήγμα από το παρατεταμένο lockdown.
«Είναι σαφές ότι έχουμε υποστεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν Δεκεμβρίου - πρώτων ημερών Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού. Η εικόνα μου από το λιανεμπόριο είναι ότι συνεχίζει και δουλεύει και έχει προσαρμοστεί στο click away σε σημαντικό βαθμό, εργαλείο που και το ίδιο έχει αγκαλιάσει. Προφανώς όλα αυτά είναι συνάρτηση επιδημιολόγων - κυβέρνησης», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε, είναι πια πεπερασμένοι. Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά όσο περνάει ο χρόνος, θα πρέπει να το κάνει με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα, για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα της ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος, που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα, δεν θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο», επεσήμανε
Για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συζήτηση. «Αν δεν περάσει το 1ο τρίμηνο, δεν μπορώ να το πω. Σίγουρα, όμως, ο προϋπολογισμός είχε στηριχτεί σε λοκντάουν που θα τελείωνε στα μέσα Δεκεμβρίου και το λοκντάουν τελείωσε στα μέσα Ιανουαρίου, και είχαμε προγραμματίσει τρίμηνο με περιοριστικά μέτρα, όχι με ολικό λοκντάουν», ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης.
«Η οικονομία αντέχει ολικό λοκντάουν, αλλά οι επιπτώσεις υπάρχουν, είναι δημοσιονομικές - οικονομικές», σημείωσε. «Δεν προγραμματίζουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν πιστεύω ότι είναι αναγκαίο», διαβεβαίωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Θα είναι παράλογο, συνέχισε, την ίδια στιγμή που ακολουθούμε κεϊνσιανή πολιτική αναγκαστικά το '20 και το '21 να κάνουμε κάτι τέτοιο.
«Αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό. Κάποια στιγμή, με τη φορολόγηση εσόδων, θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο βάθος του χρόνου, 5 με 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους και η εξίσωση μπορεί να λυθεί με 2 τρόπους: με μέρισμα ανάπτυξης, με ταχεία ανάπτυξη, για να μην το καταλάβει η κοινωνία, με όπλα το Ταμείο Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις», εξήγησε.
«Εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα επανέλθει το συντομότερο στην ατζέντα με την οποία εξελέγη», διαβεβαίωσε.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «εφόσον είμαστε αποτελεσματικοί και προσεκτικοί στη διαχείριση των πόρων, η οικονομία θα έχει πολύ μεγάλη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια». «Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.