Στα σκαριά η νέα έξοδος στις αγορές
Προάγγελο μιας νέας εξόδου στις αγορές, την οποία πληροφορίες τοποθετούν το αμέσως προσεχές διάστημα και μετά από την έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch για την ελληνική οικονομία την προσεχή Παρασκευή, αποτελεί η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να επανεκδώσει με τις συστημικές τράπεζες το 30ετές ομόλογο που είχε διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τον Ιανουάριο 2020.
Εκμεταλλευόμενο την άκρως ευνοϊκή συγκυρία για τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς αγορές, το υπουργείο θα επιχειρήσει να πετύχει «με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια». Αφ’ ενός να δώσει ένα πρώτο σήμα «κανονικότητας» μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αφ’ ετέρου να δανεισθεί «φθηνό χρήμα» για να στηρίξει τα ταμειακά διαθέσιμα που πιέζονται από την ανάγκη χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και με τα έσοδα του προϋπολογισμού να βρίσκονται επί ξυρού ακμής.
Η χώρα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σχεδιάζει να δανειστεί εφέτος από τις αγορές 8- 12 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων τίτλων μεσαίας και μεγάλης διάρκειας. Το τελικό ύψος του δανεισμού θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το πόσο θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να μειώσει το ύψος του βραχυχρόνιου δημόσιου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων που είναι σήμερα στα 11,8 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω παράγοντες εκτιμούν δε, πως στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει παρουσία στην αγορά ομολόγων τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες, βελτιώνοντας περαιτέρω και την καμπύλη του δανεισμού.
Με την επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξης 2050, το Δημόσιο αποκόμισε πολλαπλά οφέλη: Μείωσε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ, επέκτεινε τη μέση σταθμική φυσική διάρκεια- από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη- χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, και άντλησε ρευστότητα, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη του οικονομικού προσδοκούν ότι τα οφέλη αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τις ξένες αγορές και τους διεθνείς οίκους. Και ότι με μια θετική έκθεση από τη Fitch, η νέα έξοδος στις αγορές θα ωθήσει τους επενδυτές να ζητήσουν το- κατά πάσα πιθανότητα- 10ετές ομόλογο σαν «ζεστό ψωμί».