Πάνω από 18 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα το 2020
Βαρύ αποτύπωμα άφησε η πανδημία στον προϋπολογισμό το 2020, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 18,198 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 19,624 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,017 δισ. ευρώ το 2019.
Ωστόσο, παρά το lockdown, τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν κοντά στον στόχο και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 4,119 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 43 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός αυτό θεωρείται αναμενόμενο, καθότι η επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας επηρέασε αρνητικά τα έσοδα του Δεκεμβρίου και εντεύθεν.
Στο σκέλος των δαπανών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 14,904 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο σκέλος των μεταβιβάσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κυρίως λόγω των μέτρων για την πανδημία.
Ειδικότερα, η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας, έχει ως εξής:
1. Η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας (μισθωτών και επιστημόνων) ύψους 2,202 δισ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας (κατηγορία μεταβιβάσεων),
2. Η δαπάνη έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας, ύψους 943 και 263 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (κατηγορία μεταβιβάσεων),
3. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 4,551 δισ. ευρώ (κατά το μέρος που εκτελείται από τον τακτικό προϋπολογισμό),
4. Οι έκτακτες επιχορηγήσεις προς ΟΤΑ ύψους 145 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για μέτρα COVID-19, και
5. Τα μέτρα μέσω του ΠΔΕ, όπως η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων ύψους 495 εκατ. ευρώ, η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 243 εκατ. ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 998 εκατ. ευρώ, η δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ ύψους 768 εκατ. ευρώ και η σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων ύψους 1,78 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό καταγράφεται τελικά μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στην- αναλογικά σε σχέση με τις συνέπειες του lockdown- ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων τον Δεκέμβριο, στην είσπραξη των ANFAs ύψους 644 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες δαπάνες (605 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω εξοικονόμησης δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό. Συμπλήρωσε δε, ότι «το καλύτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα διευκολύνει την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής το 2021, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που απολαμβάνει η χώρα μας στις διεθνείς αγορές και σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμπιστοσύνη που αντανακλάται και στα συγκριτικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά ομόλογα».