Ελεγκτικό Συνέδριο: Αναβλήθηκε για το Μάρτιο η υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Στο Δ΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε μια εκ των τεσσάρων υποθέσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου που ηταν προγραμματισμένες για σήμερα.
Και αυτό γιατί, στις υπόλοιπες υποθέσεις ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία.
Σημειωνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να συζητηθεί μια υπόθεση με την μέθοδο των δηλώσεων (δηλαδή, χωρίς αγορεύσεις, κ.λπ.) πρέπει όλα τα διάδικα μέρη να συναινέσουν. Κατόπιν αυτών, οι υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 11 Μαρτίου 2021.
Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, η υπόθεση δε συζητήθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο. Οι συνήγοροι κατέθεσαν δηλώσεις ότι συναινούν να διεξαχθεί η δίκη, χωρίς να αγορεύσουν, δηλαδή χωρίς να αναπτύξουν τη νομική επιχειρηματολογία τους.
Πάντως, η υπόθεση αυτή των συνταξιούχων που απασχόλησε το Ε.Σ. έχει το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ε.Σ. έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες).
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.
Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω μείζονος σημασίας, οι τέσσερις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.