ΥΠΕΝ: Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά για φτωχά νοικοκυριά
Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» ειδικά για φτωχά νοικοκυριά, για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημόσιου τομέα θα προκηρυχθούν το 2021, πέρα από το τρέχον «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και το επόμενο, που θα απευθύνεται επίσης στα κτίρια κατοικιών και αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Μιλώντας χθες χθες σε εκδήλωση του ινστιτούτου ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση (και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ορισμό για τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά).
Το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προβλέπει ήδη μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που φτάνει έως και το 85 % η 95% για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών (δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη που πλήττονται από την διακοπή της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη). Toύτου δοθέντος, εκτιμάται ότι το νέο πρόγραμμα που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε φτωχά νοικοκυριά, θα φτάνει κοντά στην πλήρη επιδότηση των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι το τρίτο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία, ωστόσο οι προσπάθειες θα ενταθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, οπότε οι επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο το χρόνο. Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή και αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, προβλέπει την επίτευξη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης το 2030 κατά 38 % σε σχέση με το 2017.
Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κτιριακή αναβάθμιση των κατοικιών, παρά το γεγονός ότι αυτές αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων (σε σύνολο 5 εκατομμυρίων, τα 4,6 είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα επιχειρήσεις και δημόσιο).
Για το λόγο αυτό, ετοιμάζονται προγράμματα που θα απευθύνονται στις επιχειρήσεις και το δημόσιο με τα εξής χαρακτηριστικά:
-Το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει την διενέργεια ενεργειακών ελέγχουν σε μεγάλες επιχειρήσεις θα ενισχυθεί με την θέσπιση κινήτρων για την υλοποίηση των μέτρων, που εισηγούνται οι ενεργειακοί ελεγκτές. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις θα επιλεγεί η μέθοδος της ομαδοποίησης των έργων και της υλοποίησης τους με διαγωνιστικές διαδικασίες, προκειμένου να ενισχύονται οι παρεμβάσεις με τα καλύτερα χαρακτηριστικά κόστους και αποδοτικότητας.
-Οι φορείς του Δημοσίου που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια, στα οποία στεγάζονται, θα πρέπει να αναζητήσουν συγχρηματοδότηση των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν θα επαναληφθεί το μοντέλο της πλήρους χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κτίριο του Δημοσίου. Ο λόγος είναι ότι με την ιδιωτική συγχρηματοδότηση επιτυγχάνεται μεγαλύτερο αποτέλεσμα, σε περισσότερα κτίρια με τα ίδια κεφάλαια. Το μοντέλο αυτό εδώ θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των επιχειρήσεων παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO). οι οποίες αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται εισπράττοντας μέρος από το όφελος, που έχει ο χρήστης του κτιρίου εξαιτίας της μείωσης των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας.