Δε θα έρθουν νέα μνημόνια, υποστηρίζει ο Σκυλακάκης
Η επόμενη φάση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης προς τους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία θα είναι ακόμα πιο εξατομικευμένη δεδομένου ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, όπως ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
«Δεν είμαστε ταπί, γιατί καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με εξατομικευμένα μέτρα», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ διαβεβαιώνοντας πως, με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, δε θα έρθουν νέα μνημόνια. Το βασικό είναι να γίνει προσεκτική διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εξήγησε προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια των εμβολίων «δε θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους».
«Θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία», υπογράμμισε αναφέροντας την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφεται για συνεχόμενους μήνες από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε, την περίοδο της πανδημίας ιδιώτες και επιχειρήσεις κατέθεσαν 15 επιπλέον δισ. ευρώ στις τράπεζες. «Στα μνημόνια οι πολίτες πήραν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, τώρα τα έβαλαν γιατί έχουν εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας», σχολίασε.
Για τους ιδιοκτήτες που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι εντός του Ιανουαρίου θα καταβληθεί το ενοίκιο του Νοεμβρίου και με την καταβολή του θα έχουν λυθεί όλα τα διαχειριστικά ζητήματα και μετά η κατάσταση με τις καταβολές θα ομαλοποιηθεί.
Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή τόνισε ότι βοηθά πολύ περισσότερο αυτούς που δηλώνουν τον πραγματικό του τζίρο.
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι θα δημιουργηθεί μία κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το υπουργείο Εργασίας και θα έχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν στον εργαζόμενο όπως τα στοιχειά του και την ώρα εισόδου και εξόδου και του πραγματικού ωραρίου.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν, καθώς υπάρχουν προϊόντα με εποχικότητα και αν μείνουν ως απόθεμα θα χάσουν την άξια τους, και αυτό κινδυνεύει να δημιουργήσει δευτερογενή κρίση όταν ανοίξει η οικονομία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, επισήμανε ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους αξιολογητές, σημείωσε ωστόσο ότι η επόμενη μέρα θα φέρει και την επάνοδο κάποιων στόχων.