Αρχίζει σήμερα η 9η αξιολόγηση
Του Αλέξη Αλεξίου
Το «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση- η οποία δεν συνδέεται μεν με εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, αλλά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της πανδημίας- αρχίζει σήμερα.
Αρχικά θα ανταλλαχθούν στοιχεία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και των υπηρεσιακών παραγόντων της ελληνικής πλευράς, ενώ τη «σκυτάλη» θα πάρουν στις 26 Ιανουαρίου οι επικεφαλής των κλιμακίων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει μετ’ επιτάσεως να δοθεί η έγκριση για νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εισοδημάτων, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν από τον προσεχή Απρίλιο. Βασικό μεταξύ των κυβερνητικών προτάσεων είναι η επιδότηση επιχειρηματικών δανείων- κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα» για τα δάνεια με εξασφάλιση α’ κατοικίας- προκειμένου το εμπόριο, κυρίως, να μείνει ζωντανό μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Επίσης, υπό συζήτηση είναι τα κριτήρια για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, μέσω ενός εξατομικευμένου μοντέλου που θα συνδέεται με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες, και όχι στη βάση μιας οριζόντιας ρύθμισης οφειλών. Μεταξύ αυτών των κριτηρίων, μπορούν να περιλαμβάνονται: η απώλεια εσόδων από την έναρξη της κρίσης έως και τον Μάρτιο 2021, το ύψος των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί, ο αριθμός των εργαζομένων, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού». Φυσικά, όλα τα μέτρα θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο της «ρήτρας διαφυγής».
Από την πλευρά τους, οι δανειστές έχουν συγκεκριμένα «κολλήματα». Θεωρούν π.χ. σημαντικό το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του πτωχευτικού νόμου την 1η Μαρτίου, με δεδομένο ότι απαιτείται να εκδοθούν (έως τις 27 Φεβρουαρίου) 23 κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις. Στην ατζέντα των θεσμών βρίσκεται και η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, που έχει μετατεθεί λόγω πανδημίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Υπό εξέταση είναι και οι εκκρεμείς συντάξεις, που πλέον αγγίζουν τα 620 εκατ. ευρώ. Ενδέχεται η ελληνική πλευρά να ζητήσει μια μικρή πίστωση χρόνου λόγω των αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και με δεδομένη τη γενική δέσμευση ότι όλες οι εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν αποπληρωθεί έως το τέλος του 2021.