Καθαρά κέρδη 28,9 εκατ. ευρώ για το Υπερταμείο στο 9μηνο του 2019
Καθαρά κέρδη ύψους 28,9 εκατ. ευρώ είχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το εννεάμηνο εφέτος, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ξεπέρασαν για πρώτη φορά το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το μέρισμα που αποδόθηκε στο Δημόσιο αυξήθηκε από 7 εκατ. ευρώ σε 42 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, χάρη στην ενισχυμένη κερδοφορία και ρευστότητα του 2019 των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ, αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα από τις εταιρείες που διένειμαν μέρισμα κατά τη διάρκεια του 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας. Αντισταθμίστηκε έτσι σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι δύο από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου, δεν θα διανείμουν μέρισμα το 2020 παρά την κερδοφορία τους το 2019, προς διακράτηση ρευστότητας στις παρούσες συνθήκες.
Όπως παράλληλα αναφέρεται, εκτός από την επίτευξη των οικονομικών της στόχων, η ΕΕΣΥΠ εντός του 2020 έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση δράσεων σε διάφορους τομείς στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τις θυγατρικές της, όπως μεταξύ άλλων στους τομείς:
*του ψηφιακού μετασχηματισμού, δημιουργώντας το «Δίκτυο Καινοτομίας» ως πλατφόρμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αξιοποίησης συνεργιών μεταξύ των εταιρειών της για τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτόμες πρακτικές διεθνώς, προωθώντας ταυτόχρονα την υιοθέτηση ψηφιακών καινοτομιών σε υποδομές και υπηρεσίες των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, που υποστηρίζουν και τη ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Πρόσφατα, η ΕΕΣΥΠ εντάχθηκε σε κοινοπραξία για την υλοποίηση Ψηφιακού Κόμβου Καινοτομίας στην περιφέρεια Αττικής, ενώ μέσω του Δικτύου Καινοτομίας τέθηκε το πλαίσιο συνεργειών των θυγατρικών για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ενώ παράλληλα ξεκίνησε πρωτοποριακή σειρά διαγωνισμών καινοτομίας όπου οι θυγατρικές προσκαλούν τεχνολογικούς φορείς και ομάδες να επιλύσουν επιχειρησιακές προκλήσεις με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
*της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου αναγνωρίζοντας την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης για την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών που εξαρτώνται από τις λιγνιτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια του 2020 υποστήριξε και συνέδραμε το Δημόσιο στη διαδικασία της μελέτης για την κοινωνικοοικονομική μετάβαση των περιοχών αυτών.
*της υποστήριξης του μετασχηματισμού και της μετάβασης των ΕΛΤΑ στην επόμενη ημέρα, στην οποία θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά για τους πολίτες και τους μετόχους, διατηρώντας τον κοινωνικό τους ρόλο ως φορέας παροχής της καθολικής υπηρεσίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.