ΕΕΑ: Απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές για το δώρο Χριστουγέννων
Την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές όσον αφορά την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων ζητεί με επιστολή-παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει πως τα μέτρα στήριξης, που έχουν ήδη ληφθεί για επιχειρηματίες κι εργαζομένους εν μέσω της πανδημίας, είναι αναποτελεσματικά, καθώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και των δύο πλευρών.
«Μετά από δέκα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, η οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημίας ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή σε μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε αυτοαπασχολούμενους. Ειδικά η τελευταία εξέλιξη με την παράταση του δεύτερου lockdown και κυρίως με την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στη μόνη περίοδο που θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και τους εργαζόμενους τους στην ανεργία», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΑΑ στην επιστολή του.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στη νέα υπηρεσία click away με την οποία θα λειτουργεί το λιανεμπόριο κατά τη διάρκεια των εορτών, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η εφαρμογή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς εκτιμάται ότι μόλις των 10%-15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «αιτία είναι η έλλειψη των απαιτούμενων γνώσεων και των αναγκαίων υποδομών».
Αντίθετα, όπως ο ίδιος τονίζει, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι σαφώς πιο έτοιμες, κάτι που αυξάνει το χάσμα μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών», προκαλώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. «Και όταν αυτό συμβαίνει παραμονές της εορταστικής περιόδου, σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων», επισημαίνει.
Όπως αναφέρει, «μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης, η λήψη πραγματικών μέτρων στήριξης του επιχειρείν και της απασχόλησης από την Πολιτεία και η άμεση εφαρμογή τους. Μέχρι τώρα, τα όποια μέτρα ελήφθησαν αποδεικνύονται αναποτελεσματικά καθώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ειδικά όταν η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το 12%».
Με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας διάσωσης των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΕΑΑ καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις:
-Απαιτείται «κούρεμα» οφειλών, καθώς το τελευταίο δεκάμηνο έχει καταγραφεί συσσώρευση χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δημιουργείται νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για αίτημα όλων των θεσμικών φορέων καθώς η ρεαλιστική προσέγγιση των νέων δεδομένων δείχνει ότι θα είναι αδύνατη η αποπληρωμή τόσων υποχρεώσεων από την άνοιξη και μετά.
Άμεση διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων στις οφειλές που έχουν καταγραφεί κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης. Δεν έχουν καμία ευθύνη οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για την εμφάνιση της πανδημίας και είναι παράλογο να χρεώνονται με προσαυξήσεις για πληρωμές που δεν μπορούν να καταβάλουν επειδή δεν υπάρχει κανένα έσοδο στα ταμεία τους.
-Η παροχή ρευστότητας είναι αναγκαία στην προσπάθεια που γίνεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την συνέχεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με περισσότερα κεφάλαια και επιδότηση που να φτάνει στο 70%, ενώ πρέπει να αναπροσαρμοστεί η Επιστρεπτέα 1,2 και 3, με επιδότηση κατά 50%.
-Με κλειστά μαγαζιά, το 40% της επιδότησης ενοικίου δεν επαρκεί. Απαιτείται μεγαλύτερη κρατική επιδότηση, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στη μείωση μισθωμάτων των ακινήτων που νοικιάζουν σε ιδιώτες κρατικοί φορείς και δήμοι.
-Ζητάμε την επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, ώστε να στηριχθούν αποτελεσματικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ανάληψη του μι μισθολογικού κόστους από την κυβέρνηση. Ειδικά για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, οι εργοδότες πρέπει να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές.
-Άμεση στήριξη των μικρομεσαίων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.
-«Πάγωμα» του νέου Πτωχευτικού νόμου και έναρξη διαλόγου για τη βελτίωση του, καθώς τα δεδομένα στην αγορά έχουν διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο.
-Παρέμβαση της Πολιτείας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα προς τους μικρομεσαίους. Το 2020 το μεγαλύτερο μέρος των δανείων κατευθύνθηκε προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα οι «μικροί» πήραν λιγότερα δάνεια από όσα είχαν λάβει το 2019.
-Εκπόνηση ειδικού σχεδίου στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό, δύο σημαντικών επαγγελματικών κλάδων που έχουν πληγεί βάναυσα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
-Άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.