«Καμπάνες» Μίχαλου στην κυβέρνηση για την πορεία του λιανεμπορίου
Σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, προκειμένου μαζί με τους εκπροσώπους της επιμελητηριακής κι επιχειρηματικής κοινότητας, να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου που οδεύει ολοταχώς προς αφανισμό λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Μεταφέροντας την ανησυχία και τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών, ο κ. Μίχαλος επισημαίνει ότι η παράταση του lockdown θα πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα από την κυβέρνηση ώστε τις επόμενες μέρες να αρχίσει σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς, κάτω βέβαια από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Εάν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά, πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και όχι μόνο στον χώρο της εστίασης που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλά και στην πλειοψηφία των άλλων κλάδων του λιανικού εμπορίου.
Ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε συμφωνία με τους φορείς της επιχειρηματικότητας αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί το παρατεταμένο «λουκέτο» θα δημιουργήσει παράπλευρα προβλήματα εξίσου σοβαρά όσο η ίδια η πανδημία. Και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά γενικότερα για την εθνική μας οικονομία, καθώς ήδη η ύφεση το γ' τρίμηνο ξεπέρασε το 10% σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους ενδεχομένως θα ξεπεράσει και το 12%, αφού η αγορά δεν λειτουργεί.
Η πολιτεία οφείλει από κοινού με τις επιχειρήσεις να χαράξουν μια νέα στρατηγική, καθώς αποδείχθηκε ότι η απόφαση για καθολικό lockdown από μόνη της δεν αποτέλεσε λύση ούτε για τον περιορισμό της νόσου, πολύ δε περισσότερο για την επιβίωση των επιχειρήσεων.
Χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στη θέση μας ότι πάνω από όλα βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή, τονίζει ο κ. Μίχαλος, σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που διανύουμε θα πρέπει να αποφύγουμε τις οριζόντιες δράσεις και να εξετάσουμε σοβαρά λύσεις που θα δώσουν πραγματικά ελπίδα για την επιβίωση των επιχειρήσεων.