Γεωργιάδης: Θεσπίζουμε μηχανισμό προστασίας από φαινόμενα αισχροκέρδειας
Τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ότι το μεικτό κέρδος σε ένα προϊόν δεν μπορεί να υπερβαίνει εκείνο το οποίο είχε ένα κατάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε συνεχώς της τιμές στην αγορά» και με την ψήφιση της τροπολογίας αυτής «θα έχουμε εκείνο το εργαλείο προκειμένου να επιβάλλουμε πρόστιμο σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει με ανατιμήσεις σε προϊόντα»
Ο υπουργός έστειλε μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να νομίζει ότι θα παίξει με τη συμφορά του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός περνάει μια συμφορά, όπως και όλη η ανθρωπότητα, και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε»
Η διάταξη της τροπολογίας όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αναφέρει ότι «εφόσον εξακολουθεί να έχουμε άμεσο κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτή επιβεβαιώνεται με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πάντως όχι πέραν της 28/2/2021, (θα δούμε εκεί τότε τι θα έχει συμβεί, σήμερα δεν μπορώ να το προεξοφλήσω) απαγορεύεται η συνομολόγηση ή λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορά την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως φαρμακευτικών προϊόντων, ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής όπως και αντισηπτικών και άλλων ειδών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής τόσο ώστε το μεικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020 για τα έως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».
Δηλαδή, όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτό που «λέμε, είναι ότι δεν βάζουμε διατίμηση, καθώς αυτή έχει πάντα τους κινδύνους της μαύρης αγοράς ή τον ελλείψεων» αλλά κάνουμε κάτι που είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο και λειτούργησε πολύ καλά στην αγορά, λέγοντας στους εμπόρους ότι «εάν ένα προϊόν το πωλούσες με 20% μεικτό κέρδος, αυτό το 20% μπορεί να έχεις και σήμερα. Εάν πας και βάλεις τώρα το μεικτό σου κέρδος σε 30% ή 40%, τότε θα μπορούμε να σου επιβάλλουμε πρόστιμο».
Ο Άδ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος, δεν θέλουμε να έχουν ζημία από το εμπόριο, ή να κάνουν εισαγωγές προϊόντων μόνο για το καλό του κράτους. Θέλουμε να μπορούν να δουλέψουν, να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, τις υποχρεώσεις τους αλλά θα πρέπει το κέρδος τους να μην είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν πριν, όταν η αγορά λειτουργούσε σε κανονικές συνθήκες».
Η τροπολογία αυτή, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κρίθηκε αναγκαία καθώς «δυστυχώς υπήρξε μια περίπτωση, όπου μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ όταν βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού ότι από το Σάββατο θα έχουμε lockdown, προχώρησε σε αυξήσεις μεγάλες σε μια σειρά προϊόντων βασικών ειδών διατροφής».
Στην παρατήρηση του ειδικού αγορητή του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη ότι η τροπολογία αυτή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να αφορά όλα τα είδη βασικής διατροφής και όχι μόνο τα είδη υγιεινής, ο υπουργός Ανάπτυξης του απάντησε πως καλύπτει όλα τα προϊόντα.
Ο κ. Κατρίνης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε ζητήσει από τον κ. Άδ. Γεωργιάδη να υπάρξει η σχετική τροπολογία, κάτι που αναγνώρισε ως μια θετική και σωστή πρόταση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο κ. Γεωργιάδης, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και σε όλες τις τροπολογίες του υπουργείου του καθώς ήταν υποχρεωμένος να αναχωρήσει λόγω της συμμετοχής του στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άμπου Ντάμπι.