Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για Κτηματολόγιο και εκτός σχεδίου δόμηση
Την άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος σε εκτός σχεδίου ακίνητα και παράταση της προθεσμίας της δικαστικής διόρθωσης όλων των ανακριβών, πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά γραφεία ζητεί μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Με αφορμή το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας κτηματογράφησης, χωρίς όμως να χαθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών και με γνώμονα την καλύτερη αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων αδήλωτων στο Κτηματολόγιο ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς το ΥΠΕΝ καταθέτει πέντε προτάσεις που αφορούν τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας:
Άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί τρεις δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και προϋποθέσεις παρόμοιες με του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Αν δεν λυθεί το χρονίζον αυτό πρόβλημα, το Κτηματολόγιο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στο ορατό μέλλον
Ετήσια παράταση μέχρι την 31.12.2021 της προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα Κτηματολογικά γραφεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ακατανοήτως εξαιρεθέντων από τη γενική παράταση ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε 35 Δήμους και περιοχές της χώρας (Βριλήσσια, Ελευσίνα, Άστρος, Καλαμαριά, Γουμένισσα κλπ.), με ήδη λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία, μόνον για όσους έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.
Δικαίωμα των πολιτών όχι μόνον για αποζημίωση αλλά και για αυτούσια επιστροφή του ακινήτου τους, μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης πρώτων εγγραφών.
Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους Δήμους της χώρας, κατά τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998, και όχι στο Δημόσιο. Οι Δήμοι, με πρώτο το Δήμο Αθηναίων, ξέρουν, μπορούν και θα αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και τα αγροτικά για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει και κινδυνεύουν να καταλήξουν στο Υπερταμείο!
Οριστική απόσυρση από το νομοσχέδιο αυτό, των διατάξεων περί κατάργησης των ισχυουσών διατάξεων περί της εκτός σχεδίου νόμιμης δόμησης, η συνεχής επαναφορά των οποίων στο προσκήνιο, αποτελεί παράγοντα μόνιμης ανασφάλειας και ανησυχίας των ιδιοκτητών για την αξία και την τύχη της περιουσίας τους, που αποκτήθηκε με κόπους στερήσεις, θυσίες και ξενιτεμούς, και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.