Μπαράζ πιέσων για μέτρα στήριξης των ξενοδόχων μετά το πέρασμα του «Ιανού»
Μηνύματα προς την κυβέρνηση ώστε να λάβει μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ιανός» στέλνουν πολιτικοί και φορείς του κλάδου.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, με επίκαιρη ερώτηση του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Εσωτερικών, Τάξη Θεοδωρικάκο και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
Στο κείμενο της ερώτησης του που κατέθεσε στις 19 Οκτωβρίου, ο «γαλάζιος» βουλευτής αναφέρει πως «η παράταση και αναστολή των παραπάνω οφειλών σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού» και πως, «το λογικό είναι να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις πληγείσες περιοχές άσχετα αν είναι υποκαταστήματα επιχειρήσεων που εδρεύουν σε άλλη περιοχή».
Ο κ. Σπανάκης αναφέρει πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αποστείλει, μεταξύ άλλων, επιστολές, η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και ρωτάει τους κ.κ. Υπουργούς:
1)Προτίθεστε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δοθεί Παράταση και Αναστολή καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν αυτοτελώς και αποδεδειγμένα στις πληγείσες περιοχές;
2)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να συντονιστούν οι συναρμόδιες Υπηρεσίες για την απόδειξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις πληγείσες περιοχές αλλά είναι υποκαταστήματα επιχειρήσεων που εδρεύουν σε άλλη περιοχή;
ΞΕΕ
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:
Με τις Αποφάσεις σας που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β’4127/2020 για την παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών σε περιφερειακές Ενότητες της χώρας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από ακραία καιρικά φαινόμενα στις 17-09-2020, ορίζεται ότι εντάσσονται στο μέτρο τα νομικά πρόσωπα με κύρια εγκατάσταση στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες.
Όπως γνωρίζετε η έδρα της ξενοδοχειακής επιχείρησης σε πολλές περιπτώσεις δεν ταυτίζεται με τον τόπο εγκατάστασης της ξενοδοχειακής μονάδας, με αποτέλεσμα πλήθος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με έδρα εκτός των εν λόγω περιοχών, που οι εκεί εγκατεστημένες ξενοδοχειακές τους μονάδες επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα, να μην μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετικού αυτού μέτρου.
Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και άλλα Υπουργεία, τόσο κατά το παρελθόν όσο και πρόσφατα, έχουν λάβει υπόψη αυτή την ιδιαιτερότητα των ξενοδοχειακών, αλλά και άλλων επιχειρήσεων και γι’ αυτό καθορίζουν ως προϋπόθεση ένταξης όχι την έδρα της επιχείρηση , αλλά τη δραστηριοποίησή της στην πληγείσα περιοχή ή τη στέγασή της σε εγκαταστάσεις της, που βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 4728/2020 για τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», καθώς και το πρόγραμμα δωρεάν επιδότησης κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, που επλήγησαν από την πανδημία (COVID-19), το οποίο τρέχει εντός του Οκτωβρίου.
Για λόγους δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης, παρακαλούμε πολύ να συμπληρώσετε τις υπ’ αριθμ. 1210,1211, 1212/23.09. 2020, Αποφάσεις σας σας, προσθέτοντας και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν υποκατάστημα ή αλυσίδα υποκαταστημάτων στις πληγείσες περιφερειακές ενότητες.
Ως αποδεικτικό στοιχείο της λειτουργίας τους αποτελεί η έκδοση φορολογικών στοιχείων από το εν λειτουργία υποκατάστημα, η υποβολή δηλώσεων φόρου διαμονής, δημοτικών τελών, η υποβολή των Α.Π.Δ. παραρτημάτων ΕΦΚΑ εντός των ανωτέρω περιφερειακών ενοτήτων» σημειώνει ο κ. Βασιλικός
ΠΟΞ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναφέρει πως «οι Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν για την παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών σε περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό (ΦΕΚ Β 4127) εφαρμόζονται, όπως από το κείμενό τους προκύπτει, μόνο στα νομικά πρόσωπα και οντότητες με κύρια
εγκατάσταση (έδρα) στις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, σε πολλές επιχειρήσεις, ιδίως ξενοδοχειακές, η έδρα δεν ταυτίζεται με τον τόπο δραστηριότητάς, γεγονός απόλυτα λογικό, μιας και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες «νεκρώνουν» τους χειμερινούς μήνες.
Τις επιχειρήσεις αυτές τις εξαιρείτε από τα μέτρα στήριξης και ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο; Έχουν άραγε πληγεί λιγότερο από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή; Μήπως έχουν λιγότερες ανάγκες;
Για ποιο λόγο τιμωρούνται;
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε στα μέτρα στήριξης να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές ανεξαρτήτως αν έχουν εκεί την έδρα τους ή υποκατάστημα» καταλήγει η ΠΟΞ.