Στα «σκαριά» οι ανακοινώσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών μετά το lockdown
Στη ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown, προσανατολίζεται το ΥΠΟΙΚ.
Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός του Οκτωβρίου, όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
«Πέρα από την πάγια ρύθμιση, προσπαθούμε να δούμε, αν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσουμε», ανέφερε για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown της άνοιξης.
«Το πρόβλημα είναι διακριτό από τη ρύθμιση σε δόσεις λόγω του lockdown», είπε.
Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως γίνεται ο αλγόριθμος και φτιάχνονται οι μηχανισμοί στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ χορήγησης και το συντομότερο δυνατό και το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου να γίνει η καταβολή της γ΄ Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Σχετικά με τον τέταρτο κύκλο, ο ίδιος υπογράμμισε πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό, αλλά και για επιχειρήσεις που συστηματικά από το Μάρτιο έως και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης τζίρου.
«Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι υγειονομικές εξελίξεις. Η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown, θα είναι οδυνηρές οι επιπτώσεις, θα πρέπει να το αποφύγουμε. Αλλά ταμειακά εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν συμβεί», σημείωσε.
«Κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και οι σημερινές επιλογές, έχει κόστος», για τον προϋπολογισμό και για την οικονομία, ανέφερε. Επεσήμανε ότι η επίπτωση ενός lockdown ανά μήνα στην περίπτωση της Ελλάδος και για τους θερινούς μήνες είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ λόγω της έμφασης στην τουριστική δραστηριότητα.
Ανέφερε επίσης πως έχουμε ένα βασικό σενάριο στον προϋπολογισμό για το 2020 και για το 2021. Έκανε λόγο ξανά για ύφεση πέριξ του 8% αλλά και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες μπροστά. Εκτίμησε πως θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 η οποία "αν προσθέσουμε τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης θα καλύψει το συντριπτικό μέρος της ύφεσης του 2020", αλλά αυτό θα ισχύσει στο καλό σενάριο που βασίζεται στο ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο η υγειονομική κρίση.
Όπως τόνισε ο υπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές και η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι οι δύο μόνιμες παρεμβάσεις του 2021, ενώ για περαιτέρω μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους «θα πρέπει να κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης». Επανέλαβε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συμφωνία για δημοσιονομική ευελιξία και το 2021.