Δυσοίωνα στοιχεία για το ελληνικό εμπόριο στο πρώτο εξάμηνο του 2020

Δυσοίωνα στοιχεία για το ελληνικό εμπόριο στο πρώτο εξάμηνο του 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/09/20, 17:52

Την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι, αποτυπώνει η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για το εξάμηνο.

Τα βασικά ευρήματα παρουσίασε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς στις κοινοβουλευτικές επιτροπές οι οποίες επεξεργάζονται τις ΠΝΠ με τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας.

Όπως ειδικότερα ανέφερε:

- Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο έναντι μόλις 4,9% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,1% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη.

- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες καταγράφοντας πτώση 46 μονάδων μόλις μέσα σε ένα εξάμηνο γεγονός που αποτυπώνει το βάθος της οικονομικής κρίσης.

- Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως ο τζίρος τους μειώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο έναντι μόλις 5,6% που δήλωσε ότι αυξήθηκε. Μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών 46,4%.

- Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε η ρευστότητά τους, έναντι μόλις του 5,4% που δήλωσε ότι αυξήθηκε.

- Το 25% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του προς το δημόσιο, προς ασφαλιστικά ταμεία.

- Μία στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.).

- Μία στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ.

- Μία στις 6 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ.

- Μία στις 3 επιχειρήσεις που έχει ενοίκιο, δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές.

-Μία στις 5 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

- Μία στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές.

- Μία στις 4 επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο), ενώ 1 στις 5 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λοιπούς λογαριασμούς (τηλέφωνο, ύδρευση).

Αναφορικά με την απασχόληση

• 1 στις 6 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, προχώρησαν σε μείωση των θέσεων απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις απασχόλησης.

Ως προς τις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο

• 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους κατά το επόμενο διάστημα.

• 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες

• 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενοικίου.

Επίσης το 62,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ή είναι πολύ λίγο ικανοποιημένο από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, έναντι του 35,3% που δήλωσε πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Με βάση τα παραπάνω, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι ίσως χρειαστεί παράταση στην αναστολή συμβάσεων εργασίας και μετά το τέλος Σεπτεμβρίου. Είπε επίσης ότι ο μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εξακολουθεί να μη λαμβάνει υπόψη αφενός ότι οδηγεί σε ελαστικές μορφές απασχόλησης κάτι το οποίο ίσχυε την προηγούμενη δεκαετία και δεν λαμβάνει υπόψη ότι το 60% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία ήταν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όπως δε υπογράμμισε «παρά τα λίφτινγκ που έχει υποστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξακολουθεί να μην είναι ελκυστικό για τις επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι σήμερα πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να οδηγούν το προσωπικό τους σε ιδιωτικά κέντρα για τα τεστ του κορονοϊού και ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει αυτή τη δαπάνη.

Για την εξ αποστάσεως εργασία, ο κ. Καββαθάς είπε ότι απαιτείται ενημέρωση ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων διότι τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα σε λάθη από άγνοια.

Για την επαγγελματική μίσθωση-μείωση, σε συμφωνία με τον επιχειρηματία με τον εκμισθωτή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι οι ελαφρύνσεις για τους εκμισθωτές είναι ελάχιστες και γι΄αυτό πρέπει η πολιτεία να καλύπτει την διαφορά του ενοικίου και να παραταθεί η μείωση του ενοικίου, γιατί διαφορετικά θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Αναφορικά με τις διατάξεις για την παραμονή εργαζομένων σπίτι προς αποφυγή διασποράς του κορονοϊού με υπερωρία χωρίς αποζημίωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι η επιχείρηση θα καταβάλει τον πλήρη μισθό και υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός είναι ασθένεια και ως ασθένεια πρέπει να καλύπτεται και «δεν μπορεί να επωμίζονται για άλλη μια φορά δαπάνες ανυπέρβλητες οι επιχειρήσεις», ιδίως σε περιοχές με ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Αναφορικά με τις διατάξεις που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις εφόσον θέτουν σε αναστολή εργαζόμενο, μετά τη λήξη της αναστολής σύμβασης να διατηρήσουν τον εργαζόμενο για 30 ημέρες, ο κ. Καββαθάς είπε ότι είναι μέτρο ασφάλειας για τον εργαζόμενο αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις, σε μια τόσο ρευστή οικονομική κατάσταση να αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη.

Αναφορικά με τις διατάξεις για το Δώρο Χριστουγέννων, ο κ. Καββαθάς εξέφρασε την «ελπίδα να το πληρώσει η πολιτεία στην αναλογία της». Είπε όμως ότι η απονομή του Δώρου πρέπει να είναι στον πλήρη μισθό ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να κινείται η οικονομία.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού είπε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο ώστε να υπάρχει εικόνα της οικονομικής κατάστασης.

Αν σου άρεσε κάνε