Απ.Τζιτζικώστας: Ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις Κ. Μακεδονίας
Δράση για την οικονομική ενίσχυση 7.500-8.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών πόρων ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Το ποσό που θα διατεθεί, ανέρχεται στα 150εκ ευρώ και αφορά επιχειρήσεις, με προσωπικό έως 50 άτομα ενώ το χρηματικό ποσό θα κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 10 Σεπτεμβρίου ενώ οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για ένα μήνα στο www.ependyseis.gr.
Σύμφωνα με τον Απ. Τζιτζικώστα, πρόκειται για την πρώτη τέτοια δράση στη χώρα μας ενώ συμπλήρωσε: «Δίνουμε ένα ισχυρό όπλο στις επιχειρήσεις της περιοχής μας, παρέχουμε στοχευμένα δημόσια στήριξη, διασφαλίζοντας ότι στην αγορά θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί. Ουσιαστικά ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων τους, τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και απασχολούν έως 50 εργαζόμενους».
Σχετικά με τη σημαντικότητα του έργου, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Τα 150 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε είναι πόροι αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι σημαντικό ότι η δράση έχει γρήγορη υλοποίηση, γιατί οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι τεράστιες και είναι άμεσες. Τα κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως αντικειμενικά και δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε σκιά ως προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν», τονίζοντας την αναγκαιότητα της στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.»
«Μεγάλο στοίχημα» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο διευθυντής του ΚΕΠΑ Σπύρος Σκοτίδας, ανακοινώνοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις ένταξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέξιμες είναι όλες οι δραστηριότητες εκτός της πρωτογενούς παραγωγής και αλιείας, εφόσον πληρούν τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων το 2019, τη μείωση τζίρου από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 καθώς και τη σχέση κερδών – εργασιών του 2019.